Кулеба: Тази Русия не заслужава съчувствие

15:41, 19 апр 22 / Политика 25 1883 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, може би знаете ролята на Русия в нашата история – има неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Русия, с която се занимаваме в момента, е нещо различно – това е Русия, която убива, унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е тази Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в София. Той се срещна с външния министър Теодора Генчовска.

„От самото начало на руската агресия България ясно и последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО. България прави това не само заради приятелските ни отношения, но и защото тя разбира, че сигурността за Украйна значи сигурност за България и за всички държави на Черно море. Ние се бием не само за нашата безопасност, бием се и за вас – за да не бъдете вие изправени пред руските опити да се окаже влияние върху вашата страна“, подчерта той.

По думите му с министър Теодора Генчовска са обсъдили различни въпроси от дневния ред на двустранните отношения, а също и различни международни теми.

„Това, което е много важно в момента не само за Дмитро, но и за целия украински народ, е да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, цялата демократична общественост подкрепя Украйна“, каза тя, като отбеляза, че 91 000 украински граждани са на наша територия и 80 000 вече имат временна закрила, а помощ в размер на стотици хиляди евро се изпраща към Украйна.

Дойдох да благодаря на българския народ и българското правителство за това, че приехте украинските бежанци. С цялото си сърце благодаря на българите“, подчерта първият дипломат на Украйна, цитиран от bTV.

Той разказа, че като дете е почивал с родителите си у нас и изрази надежда двустранното сътрудничество да се върне към мирния си дневен ред скоро.

Руските сили започнаха битката за Донбас

По-късно Кулеба разговаря и с премиера Кирил Пеков, като фокус на разговора бяха руската агресия и изключително тежката ситуация за цивилното население в Украйна. Дмитро Кулеба изрази благодарност към правителството за оказаната подкрепа и за помощта, която в България получава всеки един украински гражданин, бягащ от войната, съобщиха от правителствената служба.

Петков го увери, че България ще продължи да е сред най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави. А българските институции, както и досега, ще осигуряват необходимата помощ и грижи за украинските бежанци.

Зеленски разговаря с Кирил Петков

По-рано стана ясно, че министър-председателят Кирил Петков е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски. Това обяви в свой пост в Тwitter самият Зеленски.

Двамата са обсъдили проблемите с корабоплаването в Черно море, съобщава украинският президент. Зеленски е благодарил за подкрепата за Украйна и по-специално за подкрепата за присъединяването ѝ към Европейския съюз, както и за твърдата позиция на София по отношение на санкциите срещу Русия, се допълва в съобщението.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Америка още по малко 14:05, 19 апр 22

А защо слушате американци и НАТОВЦИ, защо не спасите Минските споразумения, защо убивахте в Донбас, защо тормозихте малцинствата и т. н. Жал ни е за жертвите, но крушата си има опашка, та поне отивайте към примирие

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама