Започна разплащането към хотелите, настанили бежанци от Украйна

18:14, 19 апр 22 25 1311 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерство на туризма започва изплащането на помощта за хотелиерите, които са настанили бежанци от Украйна, съобщи Министерството на туризма.

Това стана, след като с решение на правителството от днес са одобрени допълнителни разходи по бюджета на ведомството от 11.075 млн. лв. Сумата е с включен 9% ДДС и с тях ще се плати на 328 юридически лица, извършващи дейност в 506 места за настаняване. Те са реализирали 254 024 броя нощувки на 24 624 разселени лица.

Държавата помага на бежанците с конфискувани вещи

Средствата са одобрени и верифицирани за първия отчетен период, обхващащ времето от 24 февруари до 31 март 2022 г.

Изплащат се средствата, където по безспорен начин данните за пренощували лица са засечени от 3 източника. За места за настаняване, където има несъответствия, на кандидатите ще бъде дадена възможност да изяснят и да представят доказателства за предоставяне на нощувка и изхранване на разселени лица. Такива са 165, които получават само частично плащане.

Помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. А също и на обектите, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон на три отчетни периода.

Кога са следващите отчетни периоди?

За втория отчетен период, който обхваща целия април се кандидатства от 10:00 часа на 1 май до 16:30 часа на 5-ти. За третия отчетен период, който обхваща май се кандидатства от 10:00 часа на 1 юни до 16:30 часа на 5-ти. Като от ведомственото уточняват, че ако някой хотелиер, настанил бежанци, не е кандидатствал досега или за втория период, може да го направи в сроковете на третия. 

Не е ясно обаче дали има решение как ще се процедира с бежанците, когато летният туристически сезон започне и собствениците на бази поискат да ги използват за целта.

Украинците трябва да се изнесат от хотелите до края на май

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама