Премиерът и търговците на горива обещаха да няма прекомерни надценки

19:32, 19 апр 22 / Политика 25 1347 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Кирил Петков и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са обсъдили във вторник как да не се допуска поскъпване на горивата като надценките на дистрибуторите са „максимално минимални“, а при динамика на световните пазари надолу поевтиняването да бъде отразено максимално бързо на бензиностанциите. Това обявиха пред журналисти след срещата Петков и председателят на БПГА Живодар Терзиев. 

Горивата с нов рекорд

Тя се състоя часове след като няколко асоциации на превозвачите обявиха, че на 27 април излизат на протест заради скъпите горива, разширяването на тол системата и вдигането на таксите, както и с искания за увеличаване на компенсациите за автобусните превозвачи, изпълняващи рейсове до слабо населени места. 

„Ако искаме цените на горивата да са най-добрите в Европа и българските потребители да имат най-малък удар върху сметките си като пълнят резервоарите си, се обединихме, че трябва да имаме общи конструктивни действия“, посочи премиерът след разговора.

Доставчици уверили, че ще направят всичко възможно българите да продължават да имат най-ниските цени на горивата в Европа.

„Периодът е тежък и за търговците, и за потребителите. Но нито един доставчик да не си помисля да си позволява прекомерни надценки. Предстоят по-добри дни“, каза Терзиев.

Никой на пазара на горивата не се интересува от произхода на нефта при производството на горива, коментира той в отговор на въпрос защо горивата на „Лукойл Нефтохим“ са скъпи при положение, че на световните пазари руският сорт петрол Юралс, който ползва основно бургаската рафинерия, са доста по-ниски от тези на сорта Брент, който е референтен за европейските пазари.

Пазарът е отворен и всеки, който има смелостта да приеме „Юралс“ с всички рискове, карго и надценки, може да го направи. В момента тече проверка на НАП и не считам, че има въпроси, на които да не е отговорено“, заяви Терзиев, цитиран от „Мediapool“.

Петков допълни, че правителството следи как вървят и двата сорта петрол. Проверката на НАП сочи, че „Лукойл“ има адекватна политика и това си личи по цените на горивата у нас. Не сме доволни от цените на горивата, но те са най-ниските в Европа. Когато говорим за маржове, те трябва да са максимално минимални“, заяви министър-председателят. 

КЗК подозира две бензиностанции за картел при горивата

Той отбеляза още, че е невъзможно да се намали акцизът върху горивата като мярка за намаляването на цените им. „Ние сме с най-ниският акциз върху горивата в ЕС, идеята за намаляването му вече е коментирана с ЕК и не среща одобрение, не е възможно. Не можем да нарушаваме правилата и за биокомпонентата, дори и временно. Страни от ЕК намалиха ставките и после трябваше да ги върнат и дори да платят глоби. Аз като премиер не мога да позволя това“, каза още Петков.

По думите му правителството прави всичко възможно за цените на енергийните ресурси. „Цената на тока за бита не е пипната. Платили сме 4 млрд. лв. компенсации за бизнеса заради електроенергията. Правим всичко възможно да омекотим ударите на цените“, допълни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама