„Българската делегация в Битоля събуди духове от миналото“

09:10, 20 апр 22 / Свят 25 1654 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обвинения към България в провокация и призиви за суспендиране на Договора за добросъседство прозвучаха от страна на македонски политици и общественици след посещението на вицепрезидента Илияна Йотова и на министър-председателя Кирил Петков в Битоля миналата седмица, предаде БГНЕС.

Петков призова РМС да надмогнем историята, а Йотова му даде критичен съвет

Повод за бурната реакция стана откриването в събота на български културен център „Иван Михайлов” в Битоля, на което присъстваха и външният министър Теодора Генчовска, както и народни представители от различни политически сили.

Както нееднократно беше подчертано, недоволството сред политиците беше заради избора на името на клуба – „Иван Михайлов”.

Събудиха се духовете от миналото

Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието. Това са ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения“. Това заяви македонският министър-председател във видеообръщение по повод откриването на българския клуб в Битоля.

По-рано в изявление на правителството бе заявено, че именуването на клуба на името на Ванчо Михайлов цели да се подкопае и постави под въпрос напредъка в диалога между Скопие и София. Ковачевски заяви, че Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различните хора. Той призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България.

Македонските граждани са за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да защитаваме нашето достойнство. Имаме стратегическа цел да се присъединим към ЕС, но достойно с нашата национална гордост и уникалност“, каза премиерът в обръщението си.

Той смята, че трябва да се продължи да се работи за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между двете нации до окончателно уреждане на спора. „Но за да бъде това успешно, нито една от страните не трябва да прави крачки назад. Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме. Република Северна Македония ще продължи реформите във всички области, които ще подготвят страната за пълноправно членство в Съюза“, каза премиерът. 

Македонският елит с остра антибългарска реторика 

Президентът Стево Пендаровски заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие.

По време на пресконференция, посветена специално на този въпрос, външният министър Буяр Османи каза, че „изборът на име на българския културен клуб беше провокация”.

Република Македония направи стратегическа грешка с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България, който ни постави в неравностойна позиция”, заяви Марян Гьорчев – бивш македонски посланик в България. Големият проблем, според него, е приемането на термина „обща история”, което дава право на София да се намесва за българско малцинство в Македония. „За каква обща история говорим, когато македонската антифашистка борба и третият райх на България са две противоположни страни в историята. Това е провокация от страна на България”, каза още Гьорчев.

Пендаровски: България ни предлага хитлерист за сближаване

Фашисткото минало на България не може да се представя за европейска добродетел”, заяви бившият председател на македонския парламент Стоян Андов. „Българското правителство с настоящата си политика атакува основни евроатлантически ценности. И това не може да не засенчи цялостните вътрешни отношения в ЕС и дори в НАТО”.

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ призова за прекратяване на преговорите с България, които пряко или косвено засягат историята, националната самобитност и идентичността.

София Куновска – бивш депутат на управляващата партия СДСМ, заяви, че Договорът за добросъседство с България е нарушен в най-малко два члена, което дава основание за неговото суспендиране.

Реакция имаше и от страна на албанската общност. В изявление лидерът на Алианс за албанците Зиядин Села заяви, че „съседите трябва да се признават взаимно” и призова България да признае наличието на македонско малцинство, а Македония – на българско.

Демокрацията не дава право да се обиждат другите. Ако България иска да бъдем приятелска държава, трябва да смени реториката, заяви Петар Тодоров – член на Смесената комисия по история и образование между България и РС Македония.

Друг историк, добре известен със своята антибългарска реторика - Тодор Чепреганов, обвини България, че с присъствието на Илияна Йотова и Кирил Петков била дадена „пълна легитимност на нацисткия фашизъм, убийствата и пълното отрицание на съсед през ХХI век”. „В случая Петков и политическото обкръжение, което дойде с него в Македония, амнистира и реабилитира един етнически македонец, с чуждо национално самосъзнание, който не признава македонската нация, език и култура и се бори за побългаряване на македонците”.

Не остана по-назад и известният „колумнист” Ерол Ризаов, който написа, че случилото се е „нова българска административна окупация”. „Многогодишното българско вето с възкресението на Ванчо Михайлов прерасна в нова административна окупация на бъдещето на Македония да не бъде член на Европейския съюз.”

Всички обвинения на македонските политици срещу България бяха разпространявани мигновено и подробно от сръбските медии. Всъщност и до момента не става ясно каква е причината да бъдат отправяни обвинения към властите в България за откриването на културния клуб в Битоля, което, както всички политици заявиха, е конституционно право на гражданите на РС Македония с българско самосъзнание.

Вероятно те така и не са разбрали, че не София е наредила той да носи името на емблематична за историята на ВМРО фигура, каквато е Иван Михайлов. А българската делегация, присъствала на откриването, беше там по покана на своите домакини от Културен център „Иван Михайлов“, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама