Минута мълчание в парламента за загиналите в Априлското въстание

10:14, 20 апр 22 / Политика 25 1160 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С едноминутно мълчание в памет на загиналите в Априлското въстание започна заседанието на Народното събрание.

„Днес е 20 април - денят, в който през 1876 г. в Копривщица е гръмнала първата пушка и е започнало Априлското въстание“, каза председателят на Народното събрание Никола Минчев. Въстание, по думите му, дълго подготвяно от българските революционери, чакано дълго от българския народ и осъществено със себеотрицание и вяра в постигане на заветната цел.

Поглед назад: „Знаем да мрем за свободата на отечеството си“

„То не постига целта си, но отдадеността и храбростта, с която нашите предци са се опълчили срещу цяла империя, ще се помнят, докато я има България. Априлското въстание е сред най-решителните крачки, направени от българския народ, с която той заявява решимост да възстанови своята държава, да отхвърли тиранията и да поеме в свои ръце бъдещето на страната си“, заяви Минчев.

Длъжни сме, подчерта председателят на парламента, да преклоним глава пред всички онези, които с живота си са платили нашата свобода, които със смелостта и куража си са впечатлили целия свят, и направиха така, че днес да има българска държава, знаме, парламент.

„Нека е вечна паметта на всички, загубили живота си, за да я има България. И нека ние сме достойни техни наследници, и в делата си да се водим единствено от интересите на Българя и добруването на българския народ“, завърши словото си Никола Минчев, предаде БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама