Работата на празниците трябва да ни се плаща поне двойно

12:21, 20 апр 22 25 1792 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

По повод серията официални празници – Великден, Деня на труда (1 май) и Гергьовден, от Инспекцията на труда напомнят на работниците и работодателите, че трудът, който се полага в празнични дни във всички случаи, се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер.

Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни винаги е извънреден труд. Той се възлага със заповед на работодателя, за която работникът следва да е уведомен поне 24 часа по-рано. Положеният извънреден труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 75 на сто.

При сумирано изчисляване на работното време работните дни се определят по предварително изготвен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е извънреден, затова с увеличение от поне 100% се заплаща единствено работата на официален празник.

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят в дните на официални празници да имат доказателства, че трудът им е възложен със заповед или че е положен по график, които да представят в случай, че работата не им бъде заплатена с увеличение.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. През 2022 г. те са от петък (22 април) до понеделник (25 април), а тъй като 1 май, е в почивния ден неделя, неприсъствен е и 2 май (понеделник). Дълъг уикенд ще има и за Гергьовден, тъй като 6 май е в петък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АноКнимен 12:04, 24 апр 22

Не само че не се плаща двойно или 100% а дори ни намалят отпуските с 5 дена.На въпроса защо -намате право на повече от 4 часа , дори да сте изработили 8 часа. Кой може да ни разясни въпроса с извънредния труд?


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама