Необясними случаи на хепатит при деца са засечени в Европа и Щатите

16:20, 20 апр 22 / Свят 25 1447 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Необясними случаи на хепатит при деца са засечени в Европа и Америка. Случаи са докладвани в Дания, Ирландия, Холандия, Испания и Съединените Щати.

През изминалата седмица здравните власт на Острова също регистрираха повишение на случаите на хепатит при малки деца. Причинителят на инфекцията все още не е изяснен, пише bTV, като се позовава на Би Би Си. 

Спасиха ръката на 13-месечно момченце при уникална операция

Европейският център по контрол на заболяванията не дава точна бройка за случаите в Европа. Според данни на Световната здравна организация в Ирландия те са най-малко пет, а в Испания – най-малко три.

В Съединените щати само в Алабама са регистрирани девет случая на хепатит при деца на възраст от 1 до 6 години, като две от тях се нуждаят от чернодробна трансплантация.

До момента най-висок е броят във Великобритания – 74 деца са с хепатит. Според данните до момента нито един от обичайните вируси, които причиняват хепатит от А до Е не са засечени при заболелите деца. Според здравните експерти е възможно причинителят на инфекциите да е обикновеният аденовирус, който в повечето случаи е със симптоми на настинка.

Другият възможен причинител е COVID-19 и хепатитът се разглежда като евентуално усложнение на състоянието.

Хепатитът е най-просто казано възпаление на черния дроб. Обикновено се получава при вирусна инфекция, но понякога може да се случи и след употреба на наркотици, излагане на опасни химикали, както и генетична предразположеност.

Има пет основни вида хепатит – А, В, С, D и E, които се причиняват от пет конкретни вируса.

Някои видове хепатит протичат без никакви симптоми, докато други могат да причинят сериозни увреждания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама