Вихрещата се антибългарска идеология в РСМ ги спъва за ЕС

12:41, 21 апр 22 / Политика 25 1331 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Крайно време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония, да остане в миналото. Тя съзнателно трови нашите отношения и подрива пътя на РСМ към Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

„Българската делегация в Битоля събуди духове от миналото“

По повод твърдения на политици в РСМ, които определят един от лидерите на българското националноосвободително движение в Македония Иван Михайлов като фашист, президентът Румен Радев посочи, че именно Иван Михайлов е отказал на нацистка Германия да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм“, подчерта държавният глава.

Пендаровски: България ни предлага хитлерист за сближаване

Радев повтори позицията си за Украйна

България трябва да продължава да помага на всички хора, които търсят спасение от войната в Украйна, заяви президентът в отговор на журналистически въпрос. По думите на държавния глава България трябва да помага на Украйна в рамките на своите възможности, но и като се отчита, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна. „Имаме наши сънародници в зоните на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно отношение“, посочи президентът и припомни призива си България да предостави средства за индивидуална защита като бронежилетки и каски.

Военната помощ за Украйна не е в дневния ред на парламента

Най-важното е, че моряците от „Царевна“ са живи и здрави

В отговор на въпрос за спасяването на българските моряци от кораба „Царевна“ в Украйна, държавният глава отбеляза, че най-важното е, че те са живи и здрави и отново в България. Ние сме признателни на всички -  както от българските институции, които работеха за това, така и на украинската и на руската страна“, посочи Румен Радев. 

Радев отвърна Плевнелиев за секретаря по отбраната на САЩ

Относно твърдения на президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, че е отказал да се срещне със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин при неговото посещение в България, президентът отбеляза, че е добре, че все повече български граждани се интересуват от политика, но думите на г-н Плевнелиев се „разминават с реалността“. 

Румен Радев припомни, че е имал ползотворна срещи и разговори с президента на САЩ Джо Байдън, с държавния секретар Антъни Блинкен, както и със секретаря по отбраната Лойд Остин по време на Срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец. „Там още веднъж ясно поставих въпроса за нашите очаквания за възможно най-бърза доставка на нашите самолети F-16 по вече сключения и платен от нас предварително договор“, припомни държавният глава. 

Не съм чул правителството на САЩ да е назначавало бивши български министри за свои говорители“. Така президентът отговори на въпрос за твърдения на двама бивши военни министри за причините за отлагането на доставката на самолетите F-16, които определи като спекулации.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тъй де, македонците се излагат 13:03, 21 апр 22

Тоя национализъм и глупост ще им изяде главите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама