Съдът спря вписването на смяната на шефа на „Кинтекс“

13:55, 21 апр 22 25 1315 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийският градски съд е разпоредил спиране на вписването на новия Съвет на директорите на „Кинтекс“ ЕАД. Новината съобщи самият изпълнителен директор Александър Михайлов, чиято смяна разпореди вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в началото на седмицата.

Нинова сменя ръководството на „Кинтекс“

Нинова съобщи, че Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията е установил редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на оръжейната фирма и докладът е предоставен на прокуратурата и на Агенцията за държавен финансов контрол.

Отстраненият директор Александър Михайлов обаче твърди, че одит на „Кинтекс“ ЕАД изобщо е извършван. „Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът ДКК“, посочи Михайлов, цитиран от „Сега“.

Пред икономическата комисия в парламента вчера вицепремиерът Корнелия Нинова обяви пред депутатите, че освобождава изпълнителния директор, защото тъй е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната „Кинтекс“.

Това категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенция по вписванията. Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в „Кинтекс“ ЕАД - 27.10.2021 г. аз  не участвам под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия)“, посочи Михайлов.

Поради създадената ситуацията в момента „Кинтекс“ на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството. Отстраненият директор посочва, че предстои предприятието да подпише договор за над 40 млн. евро, но заради действията на министъра на икономиката, той е поставен на карта, а с това се застрашава държавният интерес.

Отново заявявам, че във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Тя само трябваше да бъде поискана. Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес“, казва досегашният изпълнителен директор на „Кинтекс“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама