Съмнения за нов масов гроб в Мариупол след сателитни снимки

14:35, 22 апр 22 25 1593 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нови спътникови снимки показват изкоп, който прилича на масови гробове близо до Мариупол.

А представители на местните власти обвиниха Русия, че е погребала там до 9000 украински цивилни в опит да прикрие клането, което се извършва при обсадата на пристанищния град, съобщи Асошиейтед прес.

Русия отказа примирие за Великден

Снимките се появиха вчера, само няколко часа след като руският президент Владимир Путин обяви победа в битката за Мариупол, въпреки че там има още около 2000 украински бойци, обсадени в голям стоманодобивен завод. Путин заповяда на войските си да не щурмуват, а да блокират достъпа до техните укрепления, „така че дори муха да може да прехвръкне“, пише Mediapool.

Руското министерство на отбраната заяви, че е готово за хуманитарно примирие в стоманодобивния завод Азовсталв Мариупол - последната крепост на украинските сили в стратегическия пристанищен град - ако войниците на Киев се предадат.

Русия е готова във всеки един момент да въведе режим на примирие и да обяви хуманитарна пауза за евакуация на цивилното население, обявиха от министерството на отбраната, като добавиха, че прекратяването на огъня ще започне с издигане на бели знамена от страна на украинските сили, предаде БГНЕС.

Сателитни снимки показват масов гроб в Буча, докато руснаците са още там

Доставчикът на сателитни изображения „Максар“ публикува снимките, на които според него се виждат над 200 масови гроба. Снимките показват дълги редици гробове, простиращи се от съществуващо гробище в град Мангуш край Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко обвини руснаците, че „прикриват военните си престъпления“, като изнасят телата на цивилни от града и ги погребват в Мангуш. В гробовете може да има до 9000 загинали, заяви вчера градският съвет на Мариупол в публикация в приложението за съобщения „Телеграм“. Бойченко нарече руските действия в града „новият Бабин Яр“ – в алюзия с мястото на масови нацистки кланета, при които през 1941 г. са убити близо 34 000 украински евреи.

Когато преди три седмици, след оттеглянето на руските войски, в Буча и други градове около Киев бяха открити масови гробове и стотици мъртви цивилни, Русия отрече техните войници да са убивали цивилни там и обвиниха Украйна, че е инсценирала зверствата.

Украйна има нужда от 7 милиарда долара на месец, за да компенсира икономическите си загуби, причинени от водената от Русия война, обяви в четвъртък вечерта украинският президент Володимир Зеленски във видеовръзка на кръгла маса, посветена на помощта за Украйна, в рамките на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. „Ще имаме нужда от стотици милиарди долари за възстановяване“, добави Зеленски.

Във виртуалното си обръщение на форума той призова световната общност да изключи Русия веднага от международните финансови институции и призова всички страни да скъсат отношенията си с Москва. Зеленски добави, че руската блокада на черноморски пристанища спира украинския износ и това влияе негативно на хранителната сигурност на глобално ниво.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама