Ердоган отряза тока на опозиционен лидер

15:14, 22 апр 22 / Свят 25 1464 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция заяви, че властите са прекъснали електрозахранването в дома му, след като той е протестирал срещу високите цени на енергията, съобщава Евронюз.

По-рано тази година Кемал Кълъчдароглу се зарече да не плаща сметките си за електричество, докато турското правителство не оттегли увеличението на цените за домакинствата. Във видеоклип, публикуван в Twitter той съобщава, че електричеството му е било прекъснато“.

Жилищните и стопанските потребители бяха засегнати от скъпи сметки за комунални услуги, след като турските власти рязко повишиха тарифите за електроенергия на 1 януари. Повишаването на цените предизвика протести, а много малки предприятия изложиха сметките си на витрините на магазините, за да покажат колко близо са до затваряне.

За да осигури известно облекчение, правителството въведе набор от мерки, включително коригиране на нивото, при което по-високите тарифи започват да се прилагат за домакинствата и някои предприятия, използващи повече електроенергия.

Но Кълъчдароглу - лидер на Републиканската народна партия (РНП) - заяви, че не е плащал сметките си от февруари, за да покаже солидарност с около 3,5 милиона турски домакинства, на които миналата година е било спряно електрозахранването поради неплащане. 73-годишният политик също така заяви, че цените на енергията са нараснали с повече от 400% през последните три години.

Енергията е основно човешко право. Тя е като хляба, тя е като водата, тя е като въздуха. Електричеството е мое право”, каза той. Исках да бъда гласът на тези, които не могат да плащат”.

През март годишната инфлация в Турция се покачи до най-високото си ниво от две десетилетия - 61%, но според експертите истинската инфлация може да е още по-висока, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама