Кой ще пътува в българската делегация до Киев?

13:26, 23 апр 22 / Политика 25 1894 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията заминава за Киев в следващите дни, обяви в петък премиерът Кирил Петков.

Новината дойде само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България - тема, която разделя управляващата коалиция. Целта на пътуването до Киев е колиционните партньори да вземат информирано решение по темата.

Днес вече са ясни две имена на участници в делегацията. Това са самият инициатор на пътуването - премерът Кирил Петков, и депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

Аз ще бъда единственият представител. В тежки моменти се взимат трудни решения. Правителствена делегация е полезна като ход да се случи и със собствените си очи да се уверим какво значи война”, заяви Станислав Балабанов в ефира на Нова телевизия. Няколко дни по-рано лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че е за незабавно изпращане на оръжия в помощ на Украйна.

„На този етап няма решение кой от „Демократична България” ще участва в пътуването до Киев. Идеята е по един човек от всички коалиционни партньори да отиде в рамките на тази седмица. Аз имам готовност да замина, но предполагам, че ще бъде някой от съпредседателите на „Демократична България“. Надявам се, че това ще подобри диалога вътре в коалицията и ще даде повече основания на всички да пристъпим към решение във връзка с предоставяне на оръжие за Украйна да се отбранява от руската инвазия”, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

От БСП все още няма официален отговор. „На този етап не мога да кажа дали г-жа Нинова ще пътува, вярвам, че ще има представител и на този коалиционен партньор, защото това е важно да може да се добие представа на място”, заяви още Сандов. Очаква се левицата да обяви своя представител след празниците.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама