Австрия е против членството на Украйна в ЕС

17:20, 24 апр 22 / Свят 25 2058 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не трябва да се предлага членство в ЕС. Шаленберг коментира темата в реч на 14-ата среща на върха на европейските медии в Лех ам Арлберг.

Австрия няма да подкрепи забрана на внос на руски газ

Министърът смята, че Украйна не трябва да получава статут на кандидат през юни, както очаква президентът на Украйна Володимир Зеленски. Шаленберг аргументира позицията си с мотива, че има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата.

Австрийското издание Heute цитира и думите на Шаленберг, че Украйна по принцип не трябва да става член на ЕС дори в бъдеще. Той се застъпи за различен път за Украйна от пълноправно членство, предаде БГНЕС.

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС

Според министъра трябва да има и други модели освен присъединяване на Украйна към ЕС - присъединяване към Единната икономическа зона на ЕС или просто запазване на сегашното ниво на Споразумението за асоцииране. Шаленберг призова за по-голяма гъвкавост в търсенето на механизми за сближаване между Украйна и ЕС. Той обаче безспорно подкрепи по-нататъшното задълбочаване на отношенията на ЕС с Украйна.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отказа да отговори на въпроса дали всички държави от ЕС са съгласни с перспективата за членство на Украйна.

Украйна: Разочаровани сме 

От министерството на външните работи на Украйна изразиха разочарование от позицията на австрийския първи дипломат Александър Шаленберг срещу бъдещо членство на Украйна в Европейския съюз. Разочаровани сме от изказванията на министъра на външните работи на Австрия за европейското бъдеще на Украйна”, коментира за агенция УНИАН представителят на външното ведомство в Киев Олег Николенко.

Смятаме ги за стратегически недалновидни и не отговарящи на интересите на обединена Европа. Такива изявления пренебрегват факта, че огромното болшинство от населението на страните - основателки на Евросъюза подкрепя еврочленството на Украйна”.

От външното министерство в Киев цитират и украинския първи дипломат Дмитро Кулеба, че „украинският народ плаща прекалено висока цена за грешките на много от европейските правителства”, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 scott 17:49, 24 апр 22

Почнаха да ги въртът нахуй. нема как да си 52-ри щат на САЩ и страна от ЕС - едновременно. Съгъ ше видат укрите какво си избраха. ура другари!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама