България отново няма решение за военна помощ за Украйна

20:45, 26 апр 22 / Политика 25 1580 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След двучасов коалиционен съвет управляващите партии отново нямат конкретни решения дали България трябва да изпраща военна помощ за Украйна. Темата ще влезе за обсъждане в парламента едва след връщането на българската делегация, която трябва да замине за Киев в следващите часове. От съображения за сигурност, обаче, не се съобщава колко време депутатите ще останат в украинската столица. Така проблемът се отлага във времето и до 4 май партньорите ще имат възможност да уточнят своите позиции.

„На база на информацията, която получим в Украйна, и с която се запознаем, след това ще обсъждаме отново на коалиционен съвет, за да е ясно всичко оттук нататък как ще се случва в парламента и респективно в Министерски съвет“, отбеляза депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов след срещата. По думите му програмата на делегацията ни в Киев ще включва среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Кой ще бъде част от делегацията?

В нея ще има представители на три от четирите партии в управлението. Пред коалиционните партньори от БСП потвърдиха, че няма да изпратят свой член до Киев. От „Продължаваме промяната“ ще излъчат депутата Калоян Икономов, от „Демократична България“ ще отиде ген. Атанас Атанасов, а от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов. Инициативата за пътуването е на българския премиер Кирил Петков.

По-рано днес и външният министър Теодора Генчовска също обяви, че няма да бъде част от делегацията. Тя изрази надежда управляващите да постигнат съгласие по темата за военната помощ, пише БГНЕС.

От левицата аргументираха решението си с това, че е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната. Те препотвърждават позицията си, че одобряват изпращане на каквато и да е помощ на Украйна без военна „като боеприпаси и смъртоносни оръжия“.

От столетницата изразяват надежда, че решението каква помощ ще окаже България на Украйна ще се вземе след консултации между коалиционните партньори. И призовават за затваряне на темата и концентриране на правителството върху преодоляването на други проблеми с приоритетно значение като инфлацията, доходите, икономическия растеж, социалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

От ИТН не останаха доволни от решението на БСП. Станислав Балабанов го определи като „поредното слабо държавническо поведение в един такъв момент“. „Беше важно всички да идем, за да можем да добием представа всъщност какво се случва, но това е тяхно право, тъй като това не е в коалиционното споразумение“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Междувременно пред централата на БСП на „Позитано“ 20 се проведе флашмоб. Демнстрантите настояха нападнатата от Русия Украйна да бъде подпомогната от България с оръжие.

Червените линии

По отношение на оръжията нашият лидер има ясно изразена позиция, а нашата политическа формация ще бъде свободна по съвест да гласува в пленарна зала, така че ще видим какво ще реши пленарната зала“, добави депутатът.

На въпрос дали темата е нагнетила допълнително напрежение в коалицията и дали има опасност от нови избори Балабанов заяви, че червените линии по този въпрос са били между „Демократична България“ и БСП, но резултатът от днешната среща е, че „всички са в очакване на това как ще протече посещението в Киев“. „Да не забравяме, че ситуацията в Украйна е извън коалиционното споразумение, това е ситуация, в която всеки има право да изразява своята позиция. Разбира се, в даден момент парламентът трябва да даде мандат на Министерския съвет, но да го даде информирано, ясно и точно“, каза Балабанов.

Реакциите след идеята на Петков за дарителската кампания

Странната инициатива на премиера Кирил Петков да призове българските граждани да дарят по една месечна заплата на украинските военни, за да закупят оръжие, се посрещна критично не само от общественото мнение, но и от другите политици, включително от средите на управляващата коалиция, пише „Сега“.

Петков: Който иска да помогне на Украйна, да дари една заплата за боеприпаси

Според лидера на БСП Корнелия Нинова да се прави парично дарение за оръжие е противоречиво послание. „Това е екзотична идея“, коментира тя пред bTV.

Да, изнасяме до 50 държави оръжие, може и по този начин да стигне до Украйна оръжие, но ние за това не носим отговорност и това не е наше решение“, категорична беше Нинова.

Постът на премиера беше необмислен, защото държавата има абсолютния ресурс, ако се стигне до помощ с доставки на каквото и да е било в полза на Украйна, а не българинът да плаща и да бъде призоваван да дарява заплатата си, защото всички имат собствените си проблеми, носят собствените си отговорности“, коментира Станислав Балабанов пред БНР.

Абсолютен противник на предложението на премиера е и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той нарече идеята на Петков „чудовищна глупост“.

Евродепутатът Радан Кънев, избран от ДБ, изтъкна пред националното радио, че след два месеца война всеки българин е направил това, което е „преценил за правилно и възможно“. Обща българска позиция по темата за подпомагане на Украйна с оръжия, обаче, видимо все още няма и следващият въпрос е дали тя може да бъде изградена.

Очаквано опозицията се възползва от случая, за да атакува не само Петков, но и оглавяваното от него правителство. „Правителството се сваля само - да призовеш хората да си дарят заплатите, които инфлацията унищожи“, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев пред БНТ.

От „Възраждане“ саркастично обявиха, че започват кампания за събиране на средства, с които да се закупят самолетни билети за Канада за членовете на правителството. И поискаха оставката на премиера и на кабинета.

В защита на премиера се обявиха единствено от „Продължаваме промяната“.

А украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари в Twitter на българския министър-председател за инициирането на публична кампания за събирането на средства за Украйна.

DMS: Спасете мандата, Нинова ми извива ръцете

До срещата на лидерите на четирите формации в управляващата коалиция се стигна, след като инициаторът ѝ - съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, обяви, че отменя поканата си, тъй като проектът за изпращане на военна помощ ще бъде вкаран като точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след великденската ваканция.

„Без коалиционен съвет“: На 4 май ще се гласува военната помощ за Украйна

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Евала 16:24, 26 апр 22

Аман от войнолюбци

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама