Лавров предупреди за реална опасност от световна война

08:09, 26 апр 22 25 1657 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В интервю, излъчено снощи в публицистичното предаване „Голямата игра” по Първи канал на руската телевизия руският министър на външнит Сергей Лавров предупреди, че има реална опасност от избухването на трета световна война и че заплахата не трябва да бъде подценявана.

В същото време той припомни, че Русия изхожда от подписаната през януари тази година от лидерите на „ядрената петорка” декларация. В нея се посочва, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва.

Лавров изрази увереност, че конфликтът с Украйна ще приключи с подписването на мирен договор. „Параметрите ще се определят на онзи стадий на военните действия, на който този договор стане реалност”, подчерта руският първи дипломат, пише БНР.

Държавният секретар на САЩ: Украйна успява, Русия се проваля

Киев: Лавров се опитва да изплаши света

Сергей Лавров просто се опитва да „изплаши света да не подкрепя Украйна”, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в отговор на интервюто на руския си колега.

По-рано Русия съобщи, че е атакувала шест железопътни съоръжения в Централна и Западна Украйна, с цел да блокира доставките на чуждестранно оръжие за Украйна. Местните власти съобщиха, че при атаките са били убити най-малко петима души, а 18 са били ранени.

Тази сутрин няколко сгради са били повредени в село Головчино в руската област Белгород, при обстрел от Украйна, съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Часове по-рано той каза, че най-малко двама души са били ранени при нападение срещу друго село в региона.

Провали се евакуацията на цивилни от „Азовстал”

Украинските военни заявиха, че Русия обстрелва втория по големина град – Харков, в Източна Украйна и градове и села на юг, но украинските сили са отбили атаките срещу три селища.

Русия нанася удари по украински позиции в стоманодобивния завод „Азовстал” в Мариупол, където, според украинските власти, се укриват също над 1000 цивилни.

Руските военни са унищожили 347 здравни заведения, включително всички в района на Луганскс, застрашавайки живота на хиляди. Цялата провинция Луганск е останала без електричество вчера след руските атаки, каза губернаторът.

Президентът Володимир Зеленски каза тази нощ в своето видео обръщение към нацията, че е невъзможно да се предвиди кога ще приключи войната, но че победата на Украйна е неизбежна. „Благодарение на смелостта и мъдростта на нашите защитници, благодарение на куража на всички украински мъже и жени, нашата държава е истински символ на борбата за свобода. Всички хора в света, дори и тези, които не ни подкрепят открито, са съгласни, че сега в Украйна се решава съдбата на Европа, на глобалната сигурност и на демократичната система”, заяви Зеленски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 21:23, 26 апр 22

Лавров търсите си белята.Обграденисте със атомни подводници.За 15 минути ще бъдете пепел.Няма каде да бягате.

2 Анонимен 21:26, 26 апр 22

Руснаците всичко го правът от страх,защото знаят какво ги чака.Запада има страшно мощни атомни бомби и точни.Путин го видяхме какво има и какво може.Просто е един малък жалък мишок.

3 Роси 21:28, 26 апр 22

Слабисте руси,запада е мощна.Путин е страхлив и няма нищо, само плаши.Видяхме всичко в Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама