Коронавирусът не изчезва, а продължава да мутира

09:11, 26 апр 22 25 1552 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Коронавирусът не изчезва, а продължава да мутира. Това каза пред Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Това, че свалихме маските е добре, намаленото тестване обаче не е добре, защото ние трябва да следим и да знаем какво се случва с вируса и как се променя геномът му. Пандемията не е приключила, вирусът остава сред нас. За щастие имаме достатъчно знания и средства, за да можем да продължим да живеем нормално. На 13 април на последната си пресконференция СЗО отбеляза най-ниския период на смъртни случай с коронавирус. Има държави, в които обаче той остава активен”, обясни тя.

Проф. Александрова добави, че остават препоръките на властите за поставянето на трета бустерна доза от ваксината. „Интензивното разпространение на вируса показва, че той продължава да трупа мутации, в каква посока точно, не е ясно. Следващият вариант не знаем дали ще се разпространява по-добре, но сигурно ще бяха по-успешно от имунния отговор. COVID-19 не се самоунищожава”, каза още вирусологът.

Според Радостина Александрова не е изключено през есента да има ново активизиране на заболяването.

Данните от последното денонощие

377 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 4821 теста, което значи, че положителните проби са над 7%.

През вчерашния ден са починали двама души, заразени с коронавирус. Като излекувани а отчетени 693 души. Новопостъпилите в болница пациенти са 54. Така общият им брой става 914, като 108 от тях са в интензивни отделения.

В понеделни са поставени 134 дози ваксини.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама