Натискът България да премахне ветото над Северна Македония се засилва

17:40, 26 апр 22 / Свят 25 1935 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ще идвам в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до решение (вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС - б.а.) до края на юни, нямаме време, войната ни показа колко важна е евроинтеграцията. Това заяви еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи по време на форума на тема „ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната“.

Украйна иска от България оръжие и подкрепа за еврочленството ѝ

Вархеи допълни, че е „изключително разочарован“, че въпросът с началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС отново е на дневен ред. Той допълни, че е смятал, че тази тема е била приключена преди две години. И даде и пример с коронакризата и доставката на ваксини. По думите му държави като Северна Македония и Албания биха получили много по-бързо ваксини като страни членки, които са интегрирани в ЕС. Другият му аргумент бе свързан с войната в Украйна.

Войната ни показва, че нямаме време за губене. Нямаме и интерес да губим повече време. Икономическата криза и COVID-19 ни показва до какво може да доведе липсата на интеграция. Процесът на интеграция трябва да се ускори за страните от Западните Балкани“, изтъкна той, цитиран от offnews.bg

Той се срещна и с премиера Кирил Петков. Двамата също обсъдиха последните развития в диалога между България и Република Северна Македония. Министър-председателят потвърди желанието си за намиране на взаимно приемливо решение на отворените политически въпроси, отчитащо чувствителните за България теми. Петков отбеляза, че активизирането на секторното сътрудничество между двете страни допринася за изграждането на взаимно доверие и разбирателство, съобщиха от правителствената информационна служба, без да дават повече информация. 

Бившият външен министър на ЕС Федерика Могерини, който също бе на посещеие у нас, бе категорична, че трябва да започнем незабавно преговори с РСМ и Албания за ЕС. „И Северна Македония, и Албания изпълниха това, което се искаше от тях, за да започнат преговорите. Някои държави, които искат да се присъединят, биха казали: „Чакайте малко, вие накарахте Северна Македония и Албания да направят определени стъпки, за да започнат преговори, изпълниха ги, а преговорите не започнаха. Защо и ние да го правим?“. В наш интерес е да започнем преговори с Албания и Северна Македония незабавно“, изтъкна тя, цитирана от bTV.  

По-рано външният министър Теодора Генчовска отново заяви, че България може да вдигне ветото си, но след като чрез промени в македонската конституция бъдат гарантирани правата на българите в страната. Тя допълни, че за пореден път ще запознае Вархеи с тази позиция. 

Петков: Трябва да „преместим“ ветото за Северна Македония

Темата за Северна Македония беше една от спорните в последните седмици. Причината е появилата се информация, че правителството ще вдигне ветото преди края на френското председателство на Съвета на ЕС (юни - б.а.). Премиерът и представители на управляващата коалиция отрекоха да има такъв срок. Междувременно Генчовска обвини външнополитическият екип на Петков, че води различна външна политика за Северна Македония. По-късно от ИТН, от чиято квота е и Генчовска, заявиха, че тяхната червена линия е Северна Македония и биха напуснали коалицията, ако България вдигне ветото преди да са изпълнени всички условия, приети в декларацията на Народното събрание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама