„Пълен ужас“: Какво видя българската делегация в Украйна?

11:25, 28 апр 22 / Политика 25 2441 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка. 

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял - ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков. „Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти...“, коментира още премиерът, цитиран от БГНЕС. 

Според него войната в Украйна не е чужд проблем. „На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор, каза още министър-председателят.

Трябва да имаме ясна позиция, като „Продължаваме промяната” вчера я заявихме ясно – ще гласуваме за военна подкрепа за Украйна, ще продължим хуманитарната помощ, каза Петков, който е и съпредседател на партията. Позицията ни не е на коалиционно споразумение, ще я гласуваме в парламента, заяви още Кирил Петков.

„Без коалиционен съвет“: На 4 май ще се гласува военната помощ за Украйна

„Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков.

Премиерът води българска делегация на посещение в Украйна. В Киев министър-председателят ще проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на визитата си Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал, съобщиха от Министерски съвет.

В програмата е предвидено и посещение на градовете Бородянка, Буча и Ирпин, където представителите на българската държава ще се запознаят с щетите и разрушенията, причинени от руската агресия. В Киев нашата делегация ще проведе среща и с представители на българската общност в Украйна.

Заедно с премиера Кирил Петков пътуват министърът на отбраната Драгомир Заков, както и народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков.

Кой ще пътува в българската делегация до Киев?

БСП отказа да изпрати свой представител и потвърди позицията си против предоставянето на смъртоносни оръжия и боеприпаси. Левицата очаква цялостното решение за подпомагането на Украйна да бъде взето в София след консултации между партньорите. По темата не беше постигнато съгласие и на проведения вчера Коалиционен съвет, предаде БНР.

„По отношение на планираната от г-н Петков делегация в Украйна искам да кажа, че ние сме съпричастни с мъката на тези хора. Ако целта е да чуем очи в очи какво иска г-н Зеленски – също го знаем. Те искат оръжия и за нас няма смисъл да пътуваме до там просто, за да го чуем”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ. Тя подчерта, че вижда като прекалено екзотична и ексцентрична идеята на премиера Петков, който инициира отваряне на сметка, по която да се даряват средства за Украйна. „Опитвам се да бъда мека, защото си уважавам коалиционните партньори. Дарение за оръжия само по себе си е абсолютно противоречиво послание”, посочи още тя.

Нинова категорично отрече България да е изпращала оръжия за Украйна. По думите ѝ от Минските споразумения насам не сме изнасяли оръжия нито за Русия, нито за Украйна, въпреки че чужди медии съобщиха точно обратното.

България и други страни от ЕС продавали оръжие на Русия въпреки ембаргото

Посещение без смисъл?

Посещението на делегацията в Киев имаше за цел да запознае коалиционните партьори със ситуацията в Украйна и така те да вземат информирано решение за изпращане на военна помощ. Посещението в Киев обаче напълно се обезсмисля, тъй като единствено БСП в коалицията е против изпращане на оръжия. Така президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да чуе от премиера категоричен отговор дали страната му ще получи военна помощ от България. Управляващите ще продължат да обсъждат темата и след визитата в Киев.

Делегацията ни ще достави помощта, гласувана преди седмици от правителството – а именно каски и бронежилетки, но за цивилното население.

„Mинистър Кулеба каза, че много ще се радва се види с българския премиер заради помощта, която сме им оказали. Също така в Украйна още има български граждани, ще видим дали няма нужда. Освен това ще повдигнем темата и за евакуацията на българския кораб в Черноморск“, каза пред bTV говорителят на правителството Лена Бориславова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама