Хронология: Защо още сме зависими от руския газ

10:20, 27 апр 22 / Политика 25 1361 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бойко Борисов преди година обясняваше, че сме абсолютно независими от Русия, а цялата му политика за 12 години беше в угода на Путин. Това заяви Атанас Атанасов от „Демократична България“ пред bTV по повод казуса с руския газ.

Той добави, че българското правителство има разработен план за криза с доставките на газ. „Това е остър опит на Русия за дестабилизация на политическата обстановка в България. Смятат, че сме някакво слабо звено, което могат да пробият, но това няма да се случи“, каза още Атанасов.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ пък публикува във Facebook коментар с представяне на хронологични факти за доставките на газ у нас през последните години:

„Понеже цяла сутрин политици от ГЕРБ се правят на ощипани моми за диверсификацията на газови доставки, малко факти:

2009 г. - Путин спира газа за България. Бойко Борисов обявява, че така не може и ще разнообразим доставчиците си, за да не зависим само от Русия.

2018 г. Борисов, за да услужи на Путин, изгражда на българска територия продължение на „Турски поток“ в рекордно кратки срокове - под 12 месеца, като след руска критика редовно от хеликоптер се отчита на Путин за изпълнението. Цена - 3 млрд. лв., платена изцяло от българските данъкоплатци.

2019 г. - 10 г. след обявената диверсификация започва строежът на връзката с Гърция. Направено е всичко възможно тя да бъде забавена (вкл. е проектирано тръбата да мине под язовир „Студен кладенец“, което забавя изграждането още). Въпреки че е три пъти по-къса от „Турски поток“, строежът ѝ продължава 3 г.

2021 г. - Приключва управлението на ГЕРБ, а Борисов публично обявява, че диверсификацията е завършена. България доставя 95% от газа само от Русия. 12 г. след като Борисов е обявил старт на диверсификацията.

2022 г. - 13 г. по-късно България няма напълно изградена нито една нова връзка със съседна страна, която реално може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко зависими от волята на Путин.

ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин, те саботираха енергийната независимост на България. Добрата новина е, че по темата това правителство работи от първия си ден и цялото количество от 3-3.2 млрд. куб. м газ ще бъде осигурено и това, което ГЕРБ не успяха да свършат от 2009 г. до днес, ще бъде реализирано в рамките на 2022 година“, посочи Мирчев.

Припомняме, че само преди година Бойко Борисов по време на оглед на строително–монтажните работи на компресорната станция „Нова Провадия“ по трасето на Балкански поток обяви, че България вече е 100% енергийно независима и „никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете“. Тогава той изтъкна дори, че страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама