Фон дер Лайен: Русия използва газа за изнудване

11:23, 27 апр 22 / Свят 25 1655 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за две членки на Европейския съюз, Полша и България, е „пореден опит на Путин да ни изнудва с синьото гориво“. Според нея това е „още един инструмент за изнудване“ и определи действието на „Газпром“ като „неоправдано и неприемливо“.

„Газпром“ потвърди по-рано в сряда, че спира доставките на газ за България и Полша и че прекъсването на доставките ще продължи, докато страните не платят за вноса на руското синьо гориво в рубли.

„Няма страшно“: Правителството било готово за спиране на руския газ

В изявлението си Фон дер Лайен допълва, че Комисията е подготвена за такъв сценарий и работи, за да осигури алтернативни доставки при възможно най-добро съхранение в целия ЕС.

Ние сме подготвени за този сценарий. Начертаваме нашия координиран отговор на ЕС. Европейците могат да ни вярват, че сме обединени и солидарни със засегнатите държави членки, заяви Фон дер Лайен.

Ние също така ще продължим да работим с международни партньори за осигуряване на алтернативни газови потоци. И аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери, за да гарантирам сигурността на енергийните доставки в Европа“.

Страните членки задействаха извънредни планове точно за такъв сценарий и ние работим с тях в координация и солидарно, подчертава тя.

Фон дер Лайен уточнява, че в момента се провежда среща на групата за координация по газа, на която се изготвя координиран отговор на ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама