Бум на пътуващите с влак за празниците

15:23, 27 апр 22 25 1477 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В празничните дни по повод Великден имаше значително увеличение на пътниците на БДЖ. Въпреки осигурените над 10 400 допълнителни места през периода от 20-ти до 27-ми април интересът към пътуване с влак принуди „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД да реагира на момента с осигуряването на още допълнителни вагони за определени влакове. Общо над 80 000 са продадените билети за пътуване с влак през периода от 21-ви до 25-и април, като едва 15% от тях са закупени предварително, което затруднява планирането на железопътния превозвач за осигуряване на допълнителни места, обясняват от БДЖ и се извинява за неудобството на част от клиентите.

Над 10 хил. допълнителни места във влаковете за празниците

Общо 8 влака са пътували с допълнително увеличаване на композициите си, въпреки предварително планираните допълнителни места за тях. Най-голямата необходимост от още вагони са имали влаковете по направление от Варна за София на 25-и април. Сутрешният бърз влак № 2602 от Варна за София, който заминава в 07:30 ч. с един допълнителен вагон, поради многото желаещи да пътуват се налага оперативно да бъде увеличен състава с още два вагона от Варна, а в последствие след проследяване на населеността във влака по време на пътуване, беше реагирано своевременно и бяха добавени по още един вагон в гара Горна Оряховица и в гара Мездра, обясняват от БДЖ.

Поради значителното увеличение на пътуващите, неравномерното им разпределение във влаковете, които се движат в съответните направления и въпреки допълнително осигурените места и оперативно добавените още вагони, бяха създадени организационни проблеми и се допуснаха композиции с правостоящи пътници.

По отношение на запазените места във влаковете е необходимо да се има предвид, че билетоиздаващата система е централизирана и при закупуването на място, то се блокира и не е възможно да бъде продадено отново. При създаването на организация с осигуряване на допълнителни вагони, обаче, е възможно номерата на местата във вагоните да не съответстват на издадените запазени места по схемата от билетоиздаващата система. В такива случаи, когато клиентът не успява да намери своето място, е необходимо да се обърне за съдействие към превозния персонал във влака.

БДЖ се извинява на своите клиенти за създаденото им неудобство и ще положи необходимите усилия да не допуска подобни ситуации в бъдеще. Железопътният превозвач напомня, че за гарантиране на комфортно пътуване е необходимо пътниците да закупят предварително билети за своето пътуване като си доплатят и запазено място. Цената на запазеното място е 0.50 лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама