ЕС започва процедура срещу Будапеща, застрашаваща еврофондовете

16:59, 27 апр 22 / Свят 25 1569 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия даде ход на процедура срещу Унгария, която може да доведе до спиране или намаляване на някои отпускани от Европейския съюз фондове, поради безпокойства, свързани с възлагането на обществени поръчки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан беше възложено да изпрати писмено уведомление на Унгария за задействането на процедурата, обвързваща изплащането на европейски средства със спазването на принципите на правовата държава, заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. За предприемането на тази процедура съобщи пред евродепутатите на 5 април и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Съдържанието на писмото до унгарските власти не се разкрива.

Причина за задействането на процедурата са „силните безпокойства“ на ЕК относно използването на европейския бюджет от Унгария и по-конкретно за условията, при които се сключват сделки за обществени поръчки, за липсата на контрол и прозрачност при използването на средствата, и във връзка с недостатъчните усилия в борбата с измамите и корупцията, каза европейски източник.

Съгласно процедурата, която може да трае до 9 месеца, Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото, след което ЕК ще има един месец, за да направи оценка на отговора. След нова комуникация между двете страни Комисията ще може да предложи мярка за спиране или ограничаване на някои еврофондове, за да компенсира последиците за бюджета на ЕС, причинени от установените нарушения.

Окончателното решение ще вземат страните членки с квалифицирано мнозинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи поне 65 процента от населението на ЕС).

Механизмът за „обвързването“ е процедура, която е в сила от януари 2021 г., но досега не е била използвана. Тя дава възможност за спиране на европейски фондове на страна, в която са установени нарушения на правовата държава, способни да ощетят финансите на ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама