Депутатите одобриха военнотехническа помощ за Украйна

15:54, 04 май 22 / Политика 25 1808 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Депутатите одобриха проекта за хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ за Украйна, предложен от „Продължаваме промяната“. Той беше редактиран във връзка с писмо от Киев.

В началото на заседанието днес стана ясно, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е предал в Народното събрание писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Киев иска от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас. Останалите точки в него за предоставяне на помощ за Украйна са продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС, помощ за украинските бежанци, бягащи от войната, осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна, засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ и продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Решението, одобрено от парламента, не предвижда износ на оръжия и боеприпаси. Проектите на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, в които се предлагаше военна помощ без ограничения, бяха отхвърлени, пише bTV.

БСП пoиска референдум за военната помощ за Украйна

По време на дебата в пленарната зала БСП поиска да се организира референдум дали България да окаже военна помощ на Украйна. „Оказване на военна помощ за Киев би направило България пряк участник във военния конфликт. Не на войната и не на участието в нея. Тази позиция на БСП не подлежи на промяна“, каза Борислав Гуцанов от БСП в рамките на дебата в парламента.

В отговор председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заклейми тактиката на БСП да прехвърля отговорността за непопулярни решения към референдуми.

„Щом правителството иска война, българите ще му я дадем“

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ каза от парламентарната трибуна, че президентът Володимир Зеленски не е поискал от България оръжие и такова няма да му бъде предоставено.

Даниел Митов от ГЕРБ обвини управляващите, че използват писмото на украинския посланик като спасителна сламка против разпад на коалицията. „Срамота е, срамота е управляващата коалиция да притиска държава, която се намира. И нейното представителство в България дипломатическо, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми“, каза Митов.

„Пълен ужас“: Какво видя българската делегация в Украйна?

„Пацифистките изказвания означават да дадем възможност на Путинова Русия да приключи войната час по-скоро. А като приключи с Украйна кой е следващият“, попита от своя страна лидерът на СДС Румен Христов, пише Mediapool.

Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“, че България не може да си затвори очите пред войната. „След като Путин врътна кранчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. След кризата с цената на тока тази зима, за която също помогнахме, след кризата с газа е време да заемем и позиция по този конфликт - категорична позиция, редом до нашите партньори“, каза той.

Атанас Славов от „Демократична България“ коментира, че България като член на двата ключови съюза за нашата сигурност и развитие - ЕС и НАТО, има определени ценностни и политически ангажименти.

„Именно в израз на тези ангажименти и в подкрепа за каузата, справедливата кауза на украинския народ, ние не можем да направим нещо друго освен да предоставим наред с хуманитарната, финансовата помощ и военна, военно-техническа помощ на Украйна. И това не е въвличане във война, както различни политически лидери се опитват да аргументират“, посочи Славов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама