Откриват музей на чернокожите в поп културата и музиката

14:00, 30 апр 22 / Свят 25 1522 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 14 май във Виена отваря врати Австрийският музей на чернокожите в поп културата и черната музика, съобщиха от Бюрото за международни връзки на община Виена в София. Той ще бъде единствен по рода си в немскоезичния свят.

Като неразделна част от музея Белведере новата придобивка ще се помещава в бившата галерия за съвременно изкуство Белведере 21, а сбирката е посветена на чернокожите художници и артисти, които са оставили трайни следи в немскоезичната поп култура в периода от 40-те години на миналия век и до началото на XXI век, когато значението на телевизионните програми е изместено от ерата на YouTube.

Посетителите ще придобият представа за условията, при които са градили кариерата си певци, артисти и телевизионни водещи като Олив Морфийлд, Арабела Кисбауер, групата Raunder Girls, Мола Адебизи, Джеси Норман, Били Мо и Роберто Бланко.

Мултимедийната колекция на музея, която е замислена като отворена и непрекъснато разширяваща се, включва грамофонни плочи, списания, автографи и сувенири. Архивът се състои от дарения, заемки и покупки от частни лица. Всяка събота от 18.00 часа музеят ще предлага богата програма -  представления, лекции, дискусии и концерти, пише БТА.

Според директорката на музея Белведере Стела Ролиг в Австрия отдавна е назрял моментът за откриване на такъв музей, като по този начин се пренаписва историята на австрийската поп култура.  

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама