България става център за общи покупки на газ в региона

18:45, 28 апр 22 / Политика 25 1608 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Колко дълго България може да издържи с използването на алтернативи на руския газ? Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев това може да стане „завинаги“. Той  бе на посещение в Европейската комисия заедно с министъра на енергетиката Александър Николов. Визитата бе заради решението на „Газпром“ да спре газа за страната ни. Двамата се срещнаха със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. 

България и другите страни фактически поискаха газ безплатно

По време на посещението си в Брюксел, Василев увери, че страната ни е в състояние да замести всички газови доставки от Русия. Ще получаваме газ по южния газов коридор, както и втечнен природен газ през Гърция и Турция. По думите му този план е задействан още през март и се изпълнява в момента. Няма да има проблеми с доставките дори през зимата“, обещя Василев, цитиран от „Клуб Z“.

„България проучва всякакви варианти за ответни действия срещу стъпката на „Газпром“, каза още той, като подчерта, че ако е необходимо, страната ни ще даде под съд руската компания. По думите на Василев сме поискали правна помощ за арбитража, така че да се задействат юридическите екипи на ЕК за спирането на руския газ. „Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона“, посочи вицепремиерът Василев. Вицепремиерът смята, че решението на „Газпром“ няма връзка с изпращането на български оръжия за Украйна. Той отново потвърди, че България няма да разкрие сметка в рубли. 

Междувременно ЕК излезе със становище, че плащането в рубли е нарушение на санкциите.

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

Координационен център за доставки на газ и ток

Стана ясно още, че до две седмици в България ще заработи и регионален координационен център, който ще управлява общата подкрепа за газовата и електрическата инфраструктури в целия регион, включително в Италия

Министърът на енергетиката Александър Николов пък каза, че ако договорките, които страната ни се опитва да направи, се реализират има голяма вероятност повишение на цената на природния газ да няма. По думите му преди да се обещае нещо би следвало да се прецени дали има наличния ресурс и как би било необходимо да се реализира той. 

Думите му идват в отговор на критиките на президента Румен Радев към Асен Василев, който вчера обяви, че България може да ползва втечнен газ, чиято цена е с около 20% по-висока. За държавният глава обаче е цинично правителството да казва, че ще плащаме по-скъп газ. 

Исканията на „Газпром“ са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли“, коментира министър Александър Николов, цитиран от правителствената информационна служба. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама