Нинова няма да напусне коалицията, докато Радев ѝ диша във врата, а Янев загрява

15:13, 29 апр 22 / Политика 25 1644 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Темите газ и оръжие няма да съборят правителството, прогнозира пред БНР Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет. „Защото по темата газ и оръжие ние сме в един голям глобален отбор и сме в центъра на терена“. „Македония също не може да събори правителството“, подчерта Гарнизов.

„Радев ще трябва да играе през някаква политическа партия. Казвайки Янев, разбираме и Радев. По начина, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалиционното споразумение. С всяко действие, което той извършва, укрепва нейните позиции по начин, че тя да си поставя за цел това правителство да изтрае поне до местните избори, защото местните избори ѝ трябват“, изтъкна антропологът.

За политическото пространство, което в момента представлява Корнелия Нинова в парламента, има страшно много претенденти и тя трябва да е политически неразумна, за да напусне коалицията и да тръгне към парламентарни избори, смята Васил Гарнизов.

Правителството дължи категоричен отговор чии интереси обслужва

Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата, докато Янев загрява, за да създава партия. На този терен се опитват да играят и Румен Петков, който напоследък е станал много активен, Мая Манолова, Татяна Дончева“.

„С подписа на Корнелия Нинова, макар и непряко, за Украйна заминават боеприпаси всеки ден“, подчерта анализаторът. Според Гарнизов вицепремиерът пази равновесие между участието в правителството и нагласите на избирателите си, което е „буквално на ръба на бръснача“ и в момента, в който вече не може да пази това равновесие, „партията ще ѝ вземе главата“.

„Тя от една страна иска да е част от една европейска и западна платформа, а от друга не иска да се скара с най-червено русофилски настроените си избиратели. Тя това ще прави до края на мандата, колкото и дълго да продължи този мандат“.

Нинова: Президентът създаде ПП, за да убие БСП

В коалиционното споразумение не са се споразумявали да дават военна помощ за Украйна, припомни Гарнизов. „Каквото са се споразумели, се изпълнява. За което не са се споразумели, ще има плаващи мнозинства в парламента“.

Васил Гарнизов отбеляза, че в един период премиерът се е опитвал „да добави нова точка към споразумението“, но това не се е получило. По думите му както БСП, така и ДБ няма да отстъпят и „истинският въпрос е дали това ще събори правителството“.

Радев не би бил сега президент без Петков и Василев. Радев им даде легитимност и трибуна, но сделката беше взаимна“, коментира още Гарнизов по повод нападките между държавния глава и лидерите на ПП. „Колкото той помогна за тяхното влизане в парламента, толкова и те помогнаха за неговото преизбиране. Те застанаха като мост между лявата червена маса, която беше твърдото ядро на Радев и една по-рехава центристка и дясна периферия. Пито-платено. Много дълго даже търпяха патерналистичното поведение на Радев Кирил Петков и Асен Василев“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама