„Като никоя друга“: Мая Манолова учреди партията си

16:19, 01 май 22 / Политика 25 1744 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес беше учредена политическа партия „Изправи се, България“ с 867 делегати от цялата страна. При учредителното събрание новоизбраният лидер на партията Мая Манолова заяви: „Изчакахме 130 дни, дадохме толеранс и видяхме посоката. Стига толкова с подмяната. Днес учредяваме социалната партия на обикновените хора – „Изправи се, България“. Партията ще се бори за пенсионерите, работещите хора, дребните земеделски производители, самостоятелните майки, хората с увреждания“.

По думите на Манолова партията няма да е като никоя друга, защото вместо партийни организации, стъпва на инициативни комитети и протестни групи, които се борят за различни каузи. Манолова се ангажира, че не „групите за действие“ ще работят за началството, а ръководството ще работи, за да им помага да постигат каузите си, съобщиха от „Изправи се.БГ“.

Заемам се с трудовата реформа в държавата! Трябва ни нов социален договор. Българите са работещи бедни! Докарани до бедност, въпреки труда си. Нов социален договор – за голямата трудова реформа в полза на трудещите се: стремглаво увеличаване на минималната работна заплата, но с не по-малко от ръста на цените на малката потребителска кошница; въвеждане на почасово заплащане на труда; поетапно въвеждане на 4 дневна работна седмица; регламентиране на хоум-офиса“, заяви Манолова.

Това е една от трите основни каузи, с които се заема новата партия редом с борбата с корупцията и опазването на зелена България.

На 1 май, по случай деня на труда, от „Изправи се, България“ започнаха провеждането на шествие до триъгълника на властта, от където ще обявят стартирането на подписка с искане за подкрепа на домакинствата в кризата. Исканията им са за 0% ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата; Необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата; Таван на цените на основни хранителни продукти; Дотиране на първите 60л. гориво за домакинства с доходи под 2500 лв./месец; и Преизчисляване на пенсиите на база средномесечен осигурителен доход за предходната година.

Лидерът на най-новата формация не спести критиките си и към управляващата четворна коалиция: „Обикновените хора в България останаха без представителство и за това специална заслуга има партията на Нинова. Виждаме десните мерки, но левите цели ги няма. Всички принципи на социалната политика в интерес на мнозинствата, на бедните и на потисканите, бяха предадени. Домакинствата бяха оставени сами да се справят с галопиращите цени, компенсациите за скъпия ток за фирмите спира от днес, пенсионерите бяха ограбени от правителството, олиото вече го има само на таблото на министерството на икономиката, хлябът Добруджа вече се продава за 2,79лв“.

Учредяването на новата формация подкрепиха редица граждански организации и инициативни комитети, сред които майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, Златка Цвеева от инициативния комитет срещу изгарянето и депонирането на опасни отпадъци в гр. Пещера, пенсионери, които обжалват ощетяващото преизчисление на пенсиите, пациентски организации, работници, пострадали от некоректни работодатели.

Димитрина Русева от „Системата ни убива“ представи декларацията за индивидуално членство на сина си Христо (24 години), който е човек с физически увреждания и е пожелал да се присъедини към „Изправи се, България“. Към партията се присъединиха и други от родители на деца с увреждания.

Ръководството на новата партия се състои от 37 членове, като в него има представители на всички региони на страната и от различни професии. Най-голям е броят на юристите – 10, освен тях в Националната оперативна комисия влизат граждански активисти, предприемачи, мениджъри, лекари, учители, медицинска сестра, актьор, режисьор, енергиен експерт, защитници правата на хората с увреждания.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама