Петков разкри какво е поискал от него Зеленски

19:29, 01 май 22 / Политика 25 2453 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника. Това каза пред bTV премиерът Кирил Петков.

„Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ - той каза: „Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете“. Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ“, обясни премиерът.

Радев заговори за риск от световна война

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо, каза още премиерът. По думите му „Терем“ и „Авионамс“ имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

„Президентът Володимир Зеленски, украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде и те са модерни оръжия, които им дават шанс да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и силна армия в света, но това което ние имаме и сме много ценни за тях, е възможности да поправяме руска техникаРеално повечето техни заводи са унищожени“, добави Кирил Петков.

Той заяви, че Зеленски е имал реални нужди и не е говорел общи приказки.  „Това беше другото, което усетих в нашия разговор. Докато тук сме го превърнали в някаква политическа дъвка, всеки се замерва с военна подкрепа, невоенна подкрепа, там – този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки. Той каза - имам 15 тона жито в Одеса, може ли Варна да бъде част от възможността ние да го изнесем, защото тези средства ни трябват. Имаме нужда от нашите военни машини да бъдат ремонтирани – можете ли да помогнете с това? Имаме допълнителен ток, който в момента не използваме, можете ли да помогнете да го изнесем, дори да не е за България. Аз казах, че България може да го купува, но реално би било полезно дори ние да го купим, да го продадем на Гърция, например, където пък те използват газ за създаване и производство на ток и реално да направим една регионална стратегия. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за региона, докато ние изнасяме ток“, отбеляза Кирил Петков.

Той уточни, че формулировката на „Продължаваме промяната“ е военно-техническа помощ. „Военно-техническа означава всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат нужда. В това число влиза оръжие и муниции, но въпросът е какво те искат от нас“, добави Петков. 

Нинова: Не е лидерство да вървиш срещу народа си

„Продължаваме промяната“ ще гласува за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко – от там нататък какво ще поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности, заяви Кирил Петков.

В коментар на твърденията на Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията и тя ще си подаде оставката, ако се гласува военна помощ за Украйна, премиерът каза:  „Това, което виждам, е, че всички партньори, видяхте и говоренето на част от хората от БСП в последната седмица, осъзнават, че това правителство в средата на война да падне е много безотговорно и аз не вярвам, че те това ще го направят. Другото – приема се гласуването за военно-техническа помощ, веднага възлагам на Министерството на отбраната да се свърже с Министерството на отбраната на Украйна и това, което поискаха от нас, да започне – организирането на цялата ремонтна дейност, от която имат нужда, да се случва в нашите заводи“.

По думите му много от интересите съвпадат. „Заводът „Терем“ и „Авионамс“ нямат работа напоследък. Откакто конфликтът в Афганистан премина в една друга фаза – те нямат тази работа вече. Реално за тях ще е глътка въздух“, отбеляза Петков.

Доставките и цената на природния газ

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром“, обясни Петков.

Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“, заяви премиерът.

Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея“, увери Петков.  

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни. „Миксът, който можем да купуваме от Гърция, и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност, по-ниска от тази на „Газпром“, заяви премиерът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама