Убити и ранени при ракетен удар срещу Одеса

23:15, 02 май 22 25 1663 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ракетен удар порази тази вечер югозападния украински град Одеса, има жертви и ранени, съобщи местният областен управител Максим Марченко в Telegram, цитиран от Ройтерс и БТА.

Общинският съвет на Одеса съобщи също в Telegram, че сред загиналите има 15-годишно момче, а още едно дете е настанено в болница с наранявания, предаде Франс прес. Допълва се, че децата са се намирали в сграда, която е пострадала при удара и в нея е имало петима души.

Украинската обществена телевизия Суспилне пък цитира южното военно командване, че при удара са нанесени щети на религиозна сграда, посочва Ройтерс.

От началото на инвазията Русия е изстреляла по цели в Украйна над 2100 ракети, заяви високопоставен американски представител. Кремъл установи контрол над интернет в Херсон, предаде Асошиейтед прес. Според анализатори 24 часа след като интернет услугите в черноморския град, който руските войски превзеха в началото на март, са били изключени, те са били възстановени, но под контрола на Кремъл.

Вероятно някой е активирал линия от Крим към Херсон, каза Дъг Медори, директор Интернет анализи в компанията Кентик. Той определи този развой като страшно приличащ на случилото се, след като Русия е анексирала Крим през 2014 г.

Лондонската неправителствена организация за наблюдение на интернет Нетблокс, подобно на Медори, съобщи, че интернет трафикът в Херсонска област от вчера вечерта пренасочен през руската държавна компания Ростелеком след еднодневно прекъсване.

Вчера украинските власти обявиха, че интернет и мобилните връзки в голяма част от Херсонска и част от Запорожка област са били прекъснати, и обвиниха за това Русия.

100 души са евакуирани от завода „Азовстал“

По-рано днес започна евакуация на цивилни от стоманодобивния комплекс „Азовстал“ в Мариупол в Украйна. Първата група от около 100 души днес трябва да пристигнат в Запорожие в контролираната от Украйна зона. Това обяви в Twitter украинският президент Володимир Зеленски в неделя следобед. Той посочва още, че заедно с ООН се работи за извеждането и на други цивилни от „Азовстал“. 

Зеленски призова руските войници да откажат да се бият

ООН също потвърди, че е в ход операция по евакуацията на цивилни в координация с „Червения кръст“. Според украинските власти в подземията на завода се крият поне 1000 цивилни, сред които и деца.

„ООН потвърждава, че е в ход евакуационна операция в координация с „Червения кръст“ и със страните в конфликта“, заяви говорителят на Бюрото по координиране на хуманитарните въпроси към организацията Йен Лерке. Той поясни, че конвоят за евакуацията на цивилни е потеглил на 29 април, преминал е 230 километра и достигнал е „Азовстал“ в събота сутринта. 

Руската и украинската страна дадоха различаващи се информации за операцията по евакуация на цивилни.  

Украинският полк „Азов“, който защитава тази промишлена зона, спомена за евакуиране на „20 цивилни, жени и деца“, които са били прехвърлени към договорено място и после ще бъдат евакуирани към Запорожие, на територията под контрола на Украйна. Руснаците пък говорят за 50 евакуирани вчера и за 40 евакуирани днес. Руското министерство на отбраната поясни, че вчера са били евакуирани две групи хора. Не се уточнява първата в каква посока е заминала, а втората е била отведена в град Безименное (източно от Мариупол), пише „Сега“.

Днес според ТАСС 18 мъже, 14 жени и 8 деца са били изведени от Мариупол към така наречената Донецка народна република. А според РИА „Новости“ всички евакуирани от „Азовстал“ са в палатков лагер в Безименное.

Украинският президент приветства успешната евакуация

Украинският президент приветства успешната евакуация на мирни граждани от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол и изрази надежда тя да продължи, предаде ДПА. „Организирането на подобни хуманитарни коридори е един от елементите на продължаващия преговорен процес“, отбеляза Зеленски, като подчерта сложността на задачата. „Но независимо колко трудно беше, над 350 000 души бяха спасени от зони на бойни действия, посочи Володимир Зеленски, цитиран от „Мediapool“.

Във вечерното си обръщение в събота към нацията Зеленски обвини Русия, че „води война на изтребление“ в Украйна, като посочи, че по-ранните удари са засегнали невоенни цели като складове за храни, зърно и торове, както и жилищни квартали, предаде „Асошиейтед прес“.

Русия няма да спечели нищо от нанесените на Украйна щети, а ще се изолира още повече от останалата част на света, добави украинският президент. Какъв би могъл да е стратегическият успех на Русия в тази война? Наистина не знам…“, посочи той.

Отново жертви при руския обстрел 

Осем души загинаха вчера при руския обстрел в Харковска и Донецка област, включително четирима в град Лиман, предаде Франс прес, като се позова на информация от губернаторите на двата региона.

По-голямата част Лиман, град с 20 000 жители преди началото на войната, беше евакуиран поради напредването на руската армия, която вече окупира околностите му.

За силни експлозии сутринта съобщи и губернаторът на руската Белгородска област. След началото на така наречената „специална военна операция“ граничните райони неведнъж са подложени на обстрел от украинска страна.

Лавров с нова порция обвинения към украинското ръководство

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир, а украинската армия - че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон. Лавров каза още, че в Украйна воюват западни офицери.

Според Лавров, украинската страна постоянно променя позицията си, с което бави мирните преговори. Той допълни още и че планираните чествания на Деня на победата - 9 май, няма да окажат влияние върху хода на войната в Украйна.

Нанси Пелоси поведе делегация на Конгреса в Киев

По-рано председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси поведе делегация на Конгреса в Киев за среща с президента Володимир Зеленски. Тя обещава американска подкрепа „докато битката приключи“ и казва, че Конгресът бързо ще одобри 33 милиарда долара помощ за страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама