„Таймс“ сравни Георги Господинов с Джордж Оруел

15:26, 03 май 22 / Култура 25 1654 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Времеубежище“ - предупреждение към Европа и Путин. Така авторитетният в. „Таймс“ озаглави критиката си за романа на Георги Господинов от 2017 г. „Какво би станало, ако можехме да избягаме от смутното си време в „клиника за минало“ - Саймън Ингс открива в романа на българския Оруел. Суперлативите съпътстват премиерата на „Времеубежище“ на британския пазар, където той ще се появи след броени дни в превод на Анджела Родел.

В обстойната си рецензия Ингс отбелязва, че романът на Господинов притежава част от характера на класиката „1984“ на Оруел. „Неговата визия за утрешния ден е кошмарът, от който Европа знае, че трябва да се събуди“. „Времеубежище“ е взривяващ жанра роман на идеите“, пише още британският критик, Юкнига, посветена на паметта, забравата, спомените и тяхната подмяна с ерзац-памет не само в отделните индивиди, отдадени на миналото, но и в цели нации“.

Георги Господинов с втора номинация за престижна италианска награда

Историческото време придава добавена стойност на книгата, написана през вече далечната 2017-а. Европа, представена в романа – достигнала края на времето си и люшкаща се назад в миналото – е същата, срещу която Путин си представя, че воюва, пише Стивън Ингс. В тази крещяща нова светлина, Господиновата чудновата и криволичеща медитация на средната възраст, разпадащата се памет, историческата възстановка придобиват по-целенасочено и политическо значение. Като изведе отвратителната и бездарна теза за „укронацистите“, Путин демонстрира вярата си, че може да изкривява европейската история по своя воля. Както се оказва обаче, Европа не е съвсем в плен на миналото си, както Путин се е надявал или Господинов се е страхувал. Тъкмо това придава на Времеубежище“ – една лична и интимна книга, предупредителното качество, което има и Оруеловата „1984“, пише британският критик.

Една реална катастрофа в комбинация със собствените качества на книгата може би са създали класика, заключава Ингс.

Това е поредно признание за Георги Господинов в последните седмици. Писателят ни бе поканен в журито, което в края на април избра лауреата на Европейската награда за литература (тази година това е младият грузински писател Ива Пезуашвили с романа „Бункер“). Авторът беше и част от програмата на парижкия Фестивал на книгата заедно с Теодора Димова. Двамата участваха в дискусия и четене в Дома на поезията в Париж на 23 април. Междувременно в Австрия „Времеубежище“ бе обявен за книга на месеца в избора на Австрийските радио и телевизия ORF/Ö1 и Асоциацията на книгоразпространителите в страната. А в Италия романът е сред номинираните за престижната награда „Грегор фон Рецори“, пише „Сега“.

Самият Господинов е сред малцината български творци, които заемат недвусмислени позиции против войната на Русия в Украйна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама