Щурм преди евакуацията от завода „Азовстал“

09:50, 05 май 22 25 1803 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руските войски се опитват да щурмуват завода „Азовстал“ в Мариупол малко преди обявеното от Москва прекратяване на огъня, с което трябва да се даде възможност на цивилните да се евакуират от района, съобщават украински източници.

Металургичният комбинат „Азовстал“ е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели, като командир от украинските сили, намиращи се в завода заяви, че се водят „ожесточени и кръвопролитни боеве“.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщи, че са изгубили връзка с частите в „Азовстал“ и не знаят какво се случва там.

По-рано Русия обяви, че войските й в Мариупол ще прекратяват огъня днес и през следващите два дни в интервала от 8.00 до 18.00 часа, за да дадат възможност на цивилните от „Азовстал“ да се евакуират. На хората ще бъде позволено да отпътуват за Русия или Киев - според желанието им, казаха от руското министерство на отбраната, предаде БНР. 

По данни на ООН над 340 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие.

Президентът Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за помощ. „Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос всеки божи ден и съм благодарен за всяка помощ“. 

Същевременно продължава руската офанзива в Източна Украйна. Управителят на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че целият регион е подложен на обстрел, а двама души са загинали през последното денонощие.

Властите на Киев съобщиха, че са открили още 20 тела на цивилни в предградието Бородянка и околните села. Така общият брой на жертвите в района достига 1 235 души. 

Кремъл: Путин няма да обяви война на Украйна на 9 май 

По данни на Асошиейтед прес около 600 души са загинали при руските бомбардировки на Мариупол през март. Броят е двойно по-голям отколкото се смяташе досега. 

Въпреки бавния напредък на руската армия в Източна Украйна Кремъл окачестви като „небивалици“ спекулациите, че ще обяви война на Киев.

Според западни представители президентът Владимир Путин може да използва парада на девети май, за да оповести засилване на военните действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама