Масови протести в САЩ заради проектозакон срещу абортите

10:49, 05 май 22 / Свят 25 1721 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Масови протести отвъд Океана заради проектозакон срещу абортите. Недоволството беше предизвикано от безпрецедентно изтичане на съдебен документ, разпространен в медиите.

Според проектостановището Върховният съд може да ограничи правото на аборт. От Върховния съд коментираха, че документът е автентичен, но това не е тяхното финално становище и започват разследване по случая, тъй като течът на данни е безпрецедентен. Обсъжданията между съдиите във Върховния съд се смята за една от най-строго пазените тайни в Щатите.

Активисти срещу абортите и привърженици на правото на аборт се събраха пред сградата на Върховния съд във Вашингтон, малко след като в медиите в щатите изтече проектодокументът, предаде bTV. Демонстрации срещу документа имаше още в Чикаго, Сиатъл и други градове с искане президентът Джо Байдън да защити правата на жените. В Манхатън към протестиращите се присъедини главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс, която призна, че в началото на кариерата си също е направила аборт.

Междувременно президентът Джо Байдън обяви, че е готов да защити правото на аборт в Щатите. Ако Върховният съд обаче потвърди проектостановището, е възможно всеки щат да реши спрямо политическата си принадлежност.

Правото на аборт е един от най-спорните въпроси в политиката на САЩ от почти половин век.

Абортите в Щатите са легализирани от 1973 година с решението по делото „Роу срещу Уейд“. То признава, че правото на лична неприкосновеност съгласно Конституцията на САЩ защитава жената сама да реши да прекъсне бременността си. Християнски консерватори и много републикански служители във властта обаче отдавна се стремят да го отменят, пише „Дневник“.

Новината се появи малко повече от шест месеца преди междинните избори, които ще определят дали демократите ще запазят мнозинството си в Конгреса на САЩ през следващите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Проучване от 2021 г. на Pew Research Center установи, че 59% от възрастните в САЩ смятат, че абортът трябва да е законен във всички или в повечето случаи, срещу 39%, които са на противоположното мнение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама