Парламентът избра нови членове на СЕМ

17:16, 05 май 22 / Политика 25 1575 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Водещата от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева са новите членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Те ще заменят досегашните членовете - Розита Еленова и София Владимирова.

Велкова бе издигната от „Демократична България“, а Велева бе номинация на „Продължаваме промяната“. Най-малко гласове при гласуването в пленарна зала получи третият участник в процедурата – Тодор Беленски, посочен от „Възраждане“, предаде „Сега“.

Велкова събра подкрепата на 99 депутати от ПП, БСП и „Демократична България“, а „против“ нея дадоха гласове „Има такъв народ“, „Възраждане“ и един депутат от ГЕРБ. ДПС отказаха да участват в гласуването на всяка от трите кандидатури, което беше разчетено от Тошко Йорданов като  подкрепа за номинацията на ДБ в СЕМ.

„Дългата ръка на ДПС погали „Демократична България“ по рамото“, обяви председателят на парламентарната комисия по култура и медии. Той обвини Велкова, че е „типичен представител на cancel културата“, като обяви, че очаква тя да „започне да мачка някои журналисти - дали ще е Петър Волгин или някой друг, няма значение“. Срещу нея се изказа и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който обвини Велкова, че защитавала педофили, и обяви, че „днес унищожихме авторитета на СЕМ“. Това провокира съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който сравни твърденията на ИТН за репресивни намерения на Пролет Велкова с „граничещи с клевета“. 

В края на април изтече шестгодишният мандат на София Владимирова и Розита Еленова. Отново в края на април изтече мандатът и на още един член на медийния надзор – председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

СЕМ откри процедура за избор на шеф на БНТ

По-рано днес СЕМ прие процедурни правила за провеждането на конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ. От днес до 27 май желаещите да се борят за поста могат да подават документите си в деловодството на съвета. В срок до 15 юни медийният надзор трябва да съобщи кои от кандидатствалите са класирани за същинската част на надпреварата. Изслушването на допуснатите кандидати ще е на 27 юни, а изборът на следвашия шеф на БНТ СЕМ ще направи на 29 юни.

Решението за изборните правила за БНТ е прието с 4 гласа „за“ и един „въздържал се“. Така гласува членът на СЕМ Розита Еленова. „Съвсем скоро в СЕМ ще има трима нови членове. Какво пречи да се изчака 24 или 72 часа и да се даде възможност на новите хора, които ще носят отговорността за избора?“, поясни мотивите си Еленова пред БНТ.

Мандатът на сегашния директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама