И Австрия отказа да плаща за руския газ в рубли

10:52, 06 май 22 / Свят 25 1487 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Австрия стана поредната страна, която отказва да плати за руския газ в рубли.

Страната не е съгласна с условията на руската страна, тъй като властите считат за правилно да плащат за ресурса в рамките на „съществуващото споразумение“, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг пред телевизионния канал „Ал Джазира“. „Нашата позиция е ясна. Ние се придържаме към вече съществуващото споразумение (с Русия) и няма да плащаме за газ в рубли, коментира и ръководителят на дипломатическото ведомство.

Енергийните министри в ЕС солидарни с България и Полша

Преди дни стана ясно и, че Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли. Финансовият министър Кристиян Линднер заяви, че страната му няма да позволи шантаж, въпреки че е най-силно зависимата държава в ЕС от доставките на „Газпром“ - 56% от газа там е руски. 

Преди това италианската енергийна компания ENI също опроверга слуховете, че ще се съгласи да плаща в рубли. Освен Полша и България, които са вече със спрени доставки, отказ да получават руски газ направиха и трите прибалтийски страни. Финландия и Чехия също съобщиха, че няма да плаща в рубли. 

До момента единствената страна-членка на ЕС, която откри сметка в рубли заради газа, е Унгария. Това не попречи на руския външен министър Лавров да каже в интервю - последното е за „Ал Арабия“, че повечето страни в ЕС са приели да плащат в рубли, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама