ЕС оставя на три държави руския нефт, България не е сред тях

15:40, 06 май 22 / Свят 25 2092 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейският съюз предложи ревизия на петролното ембарго на руски нефт за три държави от съюза, но България не е сред тях. Това става ясно от публикация на „Блумбърг“.

Унгария и Словакия ще имат една допълнителна година – до края на 2024 г., да се откажат от руския петрол, твърдят източници на изданието. Чехия също получава отсрочка до юни 2024 г.

Всички останали държави от ЕС, включително и България, трябва да се откажат от доставките на руски петрол до края на тази година, както сочи първоначалното споразумение. Преди дни от Българската петролна и газова асоциация поискаха страната ни да е сред изключенията при ембаргото. Тогава министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че ще поискаме това от ЕС.

Енергийните министри в ЕС солидарни с България и Полша

Унгария, Чехия и Словакия са зависими от руския петрол, но отговарят на малък дял от цялостния внос на гориво от Москва. На трите държави ще им бъде забранено да продават своите запаси на други. Чешкото изключение може да приключи и по-рано ако Трансалпийския нефтопровод бъде завършен навреме.

Урсула фон дер Лайен заяви в Германия, че обединение около петролните санкции няма да бъде постигнато лесно и ще отнеме дни преди да се достигна финална сделка, пише bTV.

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки са на свои източници.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама