След двугодишно прекъсване: Почетоха паметта на загиналите българи в Ново село

09:37, 07 май 22 25 1467 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След двугодишно прекъсване, вследствие на пандемията от Covid-19, традиционното отбелязване на 6 май - Денят на храбростта и празник на Българската армия на Военния мемориал в Ново село, което Фондация Българска Памет организира, се възобнови.

Близо 250 участници от България и Република Северна Македония се включиха в поклонението и поднасянето на венци на паметника „Българийо, за тебе те умряха“. 

Сред официалните гости, които отправиха своите приветствия, бяха н. пр. Ангел Ангелов - посланик на Република България в Република Северна Македония, д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, кметът на Петрич - г-н Димитър Бръчков, и от името на д-р Милен Врабевски адвокат Станислав Станев, съобщиха от фондацията.

С присъствието си церемонията уважиха още инж. Костадин Стойков – народен представител в 47-о НС, военните аташета на Гърция, Унгария, Италия, Великобритания и САЩ, общинският съвет на гр. Доспат.

Във възпоменателната церемония участваха също Националната гвардейска част на България, Духовият оркестър към НМУ „Любомир Пипков“ – София, граждани и ученици от България и Република Северна Македония.

Заупокойната литургия в памет на падналите герои беше отслужена от отец Константин от Струмишката епархия.

От името на Министъра на отбраната на Република България представителна гвардейска част положи венец за загиналите български военни. Редица организации и представители на училища, сред които Сдружение за Македонско-българско приятелство, Битоля, НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев,  СУ „ Йордан Йовков“, с. Рибново, Сдружение „Цар Борис III”, Охрид също отдадоха своята почит. 

Припомняме, че през 2006 г. със средства и по инициатива на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет Военният мемориал бе възстановен и от изоставено гробище през последните години мястото се посещава от хиляди, решили да се преклонят пред делото на падналите в защита на националните идеали български герои. Ежегодно д-р Врабевски финансира поддръжката на мемориала.  

От 2006 г. до 2019 г., без прекъсване, на 6 май Фондация Българска Памет организира военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на загиналите по бранните полета български воини. В него са намерили вечен покой 71 български войници от Единадесета Пехотна Македоно-одринска дивизия и Втора пехотна тракийска дивизия, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, произхождащи от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. 

Българският военен мемориал в Ново село, Струмишко, е паметник с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а инициативата цели подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития и вече повече от 15 години е пример за приемственост в отдаването на почит към героите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама