Украйна твърди, че е унищожила още един руски военен кораб

18:00, 07 май 22 25 1851 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украйна потвърди, че е унищожила руски десантен кораб близо до малкия Змийски остров в Черно море, превърнал се в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, стартирана в края на февруари, предаде АФП.

Боен дрон Bayraktar TB2, разработен в Турция, „удари десантен кораб от проекта 11770 Serna, както и две ракетни системи земя-въздух тип Тор“, съобщи украинският флот във Facebook, без да уточнява датата.

Традиционният парад на руския флот на 9 май тази година ще се проведе близо до Змийския остров, на дъното на морето“, написа украинското министерство на отбраната в Twitter. Москва, от своя страна, не потвърди информацията.

На видеоклипове, публикувани от украинската армия, се вижда кораб, закотвен близо до кей. Той е засегнат от експлозия, след това опустошен от пламъци и разпръскващ голям дим. С дължина 26 метра, Serna принадлежи към класа бързи руски десантни кораби с товароносимост 45 тона. Въоръжен е с картечници калибър 7,62 мм и ракетни установки „Игла“ и е предназначен за десант на бойни машини, както и на щурмови единици, пише БГНЕС.

Преди това, украинската армия заяви в началото на май, че е бомбардирала два руски патрулни катера от клас Raptor край Змийския остров, също ударени от бойни дронове Bayraktar TB2.

В средата на април флагманът на руския флот „Москва“ потъна в Черно море, след като според Киев и Вашингтон е бил ударен от украински ракети. Москва от своя страна заяви, че е бил повреден от експлозия на борда.

Последните думи на украинските граничари на Змийския остров

Змийският остров се превърна в символ в Украйна, след като в социалните мрежи се разпространи репликата „Върви на…., руски военен кораб“ на украинските граничари към руския крайцер „Москва“, който им нареди да се предадат. Малко след тази вербална размяна, корабът бомбардира острова, руснаците поеха контрола над него, а украинските войници бяха взети в плен. По-късно те бяха освободени при размяна на пленници с Москва.

Записът на тази словесна размяна послужи като лайтмотив за украинската съпротива, а обидата на граничарите дори се появи на плакати по време на демонстрации на подкрепа в чужбина и на украински печати.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама