Путин на военния парад: Всичко ни подсказваше да се борим

11:40, 09 май 22 25 1966 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Русия днес отбелязва 77 години от победата над нацистка Германия. Традиционно на Червения площад се проведе военен парад, който се ръководеше от руския президент. Очакванията, че Путин ще обяви нов етап от военната операция на Русия не се оправдаха.

Руският президент заяви, че „сблъсъкът в Украйна е бил неизбежен“. „Тези дни вие се сражавате за нашите хора в Донбас, за сигурността на Родината ни - на Русия“, каза той.

Путин заяви, че през изминалата година е имало напрежение между Русия, Европейския съюз и НАТО. „НАТО започна да проучва земите близо до нас и това се превърна в очевидна заплаха за страната ни и за нашите граници. Всичко ни подсказваше, че има нужда да се борим“, посочи Путин.

Зеленски на 9 май: Ще победим

Според него страните от НАТО не са искали да чуят позицията на Москва, подготвяли са инвазия, включително в Крим, за това по думите на руския президент нахлуването в Украйна е било „необходима и навременна мярка“.

Путин обеща помощ за близките на всички загинали военнослужещи в Донбас. Досега Русия е признала за 1351 военни жертви в Украйна. Данните обаче не са актуализирани от 25 март.

В парада участваха 33 военни части с над 11 000 души. Над руската столица трябваше да прелетят 77 самолета и хеликоптера, но полетите бяха отменени - по думите на говорителя на Кремъл - заради лошо време.

Путин: Освобождаваме родната земя от нацистката мръсотия

Сред най-тежката военна техника, която премина по Червения площад, бяха ракетните ракетни комплекси Торнадо, Искандер и стратегическите Ярс - ракети с обсег 10 000 километра, които могат да носят ядрени бойни глави и за които руското военно командване твърди, че могат да преодолеят всяка противоракетна отбрана, пише БНТ.

Празникът се отбелязва и в други 27 руски града. Общо в парадите участват 65 000 военнослужещи и 2 400 единици военна техника.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама