Президентът назначи журналист от bTV за член на СЕМ

17:17, 09 май 22 25 2197 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев назначи дългогодишният журналист от bTV Габриела Наплатанова-Русева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Парламентът избра нови членове на СЕМ

С подписването на указа за назначаването ѝ, съставът на регулатора вече е попълнен. Другите двама членове - от парламента Пролет Велкова (номинирана от „Демократична България“) и Симона Велева - кандидатура на „Продължаваме промяната“ бяха избрани миналата седмица.

Припомняме, че в края на април изтече шестгодишният мандат на София Владимирова и Розита Еленова. Отново в края на април изтече мандатът и на още един член на медийния надзор – председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Именно на нейно място е назначена Габриела Наплатанова. 

От името на целия екип благодаря на Габриела за отличната ѝ работа и нейния безспорен принос за утвърждаването на bTV Новините като нюзрума с лидерска позиция на телевизионния пазар в страната“, каза Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group. „Ще ни липсва отдадеността и опитът на Габи като старши репортер в bTV новините, но уважаваме нейното решение. Пожелаваме ѝ много успехи в бъдещите начинания и вярваме, че ще продължи да работи за отстояването на най-високи професионални стандарти!“, допълва Хекимян, цитиран от медията. 

Първата задача на регулатора ще бъде да проведе конкурс за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). До 27 май желаещите да се борят за поста могат да подават документите си в деловодството на съвета. В срок до 15 юни медийният надзор трябва да съобщи кои от кандидатствалите са класирани за същинската част на надпреварата. Изслушването на допуснатите кандидати ще е на 27 юни, а изборът на следвашия шеф на БНТ СЕМ ще направи на 29 юни. Мандатът на сегашния директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли. 

Коя е Габриела Наплатанова?

Габриела Наплатанова-Русева е омъжена за командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. Преди да влезе в политиката Румен Радев беше командир на ВВС, а преди това именно на „Граф Игнатиево“. Наплатанова е майка на две деца. 

Тя има магистърска степен от Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва със специалност „Връзки с обществеността“. В същия факултет е хоноруван преподавател в периода 2015 – 2017 г. Има обучения по програмата IREX на Държавния департамент на САЩ и Европейския център за сигурност „Джордж Маршал“, както и участия в множество медийни програми на американската мисия в НАТО.

През 2019 г. защитава дисертация на тема „Управление на медийните ефекти и медийните операции по време на въоръжен конфликт“ във Военна академия „Г.С. Раковски“, факултет „Национална сигурност“.

Старши репортер в bTV Медиа Груп, част от редакцията на „Новини и актуални предавания“ от самото създаване на телевизията през 2000 г. Отразява теми, свързани с вътрешната и външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан. Автор е на няколко десетки документални проекти на външнополитически и военни теми, свързани с НАТО, киберсигурността, защитата на данните и проблемите на бежанците.

Носител на многобройни награди и отличия за журналистическата си работа и документалните си проекти в 25-годишната си телевизионна кариера.

Владее английски, ползва френски и руски език.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 21:29, 09 май 22

Тази Наплатанова е много зле! Ама явно е правилният (удобният) човек!

2 Анонимен 16:31, 17 май 22

Не е приятна ...с говоренето но е факт,че е офцерска съпруга е изиграло роля за изборс й...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама