Петков: Пристигат два кораба с втечнен газ от САЩ

21:10, 11 май 22 / Политика 25 2203 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският премиер Кирил Петков договори със САЩ доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на „Газпром“. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано във вторник министър-председателят Кирил Петков проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент.Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Газът ще пристига с кораби - през терминалите на Гърция или Турция

Премиерът Кирил Петков направи изявление пред медиите, след като тази вечер самолетът му кацна от САЩ. „За юни вече имаме договорени два кораба втечнен газ, малко под цената на „Газпром“. За следващия период горивото вече ще бъде с доста по-ниски цени“, обясни Кирил Петков. Той обаче отказа да назове с колко точно ще падне цената„Не искам да говоря с цифри, това ще бъде работа на министерството на енергетиката“, уточни премиерът. По думите му, количествата са договорени специфично за България. „Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно“, подчерта Петков.

Газът ще пристига с два кораба - през терминалите на Гърция или Турция. Договорът за доставката ще е директно между американската компания и Булгаргаз, няма да има посредници, категоричен беше премиерът, цитиран от БНТ. 

„Успяхме да уговорим доста по-ниска от цените на пазара в момента. Очакваме и азерското количество, говорим и с други страни, така че никой да не си мисли че заместваме един доставчик с друг, договаряме най ниските цени“, увери Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:29, 11 май 22

Руските подлоги и корумпета започнаха да вият от злоба. Браво на ПП, действайте и не им обръщайте внимание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама