МВР е поело ангажимент към руското посолство да пази Паметника на съветската армия

18:10, 11 май 22 25 1459 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вътрешният министър Бойко Рашков е недоволен от служителите на МВР, които са били на място, когато двата протеста на противници и поддръжници на изпращането на военна помощ в Украйна се сблъскаха в подлеза на Софийския университет.

Отново сблъсъци до Паметника на Съветската армия

„Ние в МВР сме критични и към едната, и към другата страна. В подлеза е имало полицаи, но там побоят бе нанесен на един гражданин. Имаме основание да не сме доволни от нашите служители, най-малкото, защото можеше да не се стигне до разбиването на главата на този гражданин, независимо дали обича, или мрази. (...) Едни пазят Паметника на съветската армия, други искат да го разрушат. Ние сме поели ангажимент към руското посолство и други мисии в нашата страна да се грижим за тези паметници и го правим“, заяви Рашков по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. 

Вътрешният министър допълни, че МВР има нужда от допълнително финансиране в предстоящата актуализация на държавния бюджет, като на първи приоритет са възнагражденията на служителите, които дълго време не са били повишавани. Рашков обяви, че е получил съгласие от финансовия министър Асен Василев по въпроса.

„Никой от ръководството на МВР не поддържа друго становище от това, че действително трябва да се повишат възнагражденията. В момента на протестите - да пазят паметниците - са служителите на МВР, не армията. Те са непрекъснато ангажирани и получават по-ниски възнаграждения от служителите в затворите и много по-ниски от служителите на ДАНС. Имам огромното желание да им удвоя заплатите, но няма как да стане това, не е възможно в този момент“, каза Бойко Рашков.

Заплатите на полицаите се вдигат с актуализацията на бюджета

Освен нуждата от повишаване на заплатите на служителите, е остарял и автомобилният парк на МВР. По думите на Рашков един средностатистически служебен автомобил на МВР, е на не по-малко от 11 години, което е много за една служебна кола, която винаги е в движение. 

В момента се обявяват поръчки, ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили, да се вземат на оперативен лизинг“, каза Рашков и добави, че очаква МВР да обнови автомобилния си парк с 500-1000 автомобила с приемането на актуализацията на бюджета.

Не е образувано досъдебно производство на депутатите, свалили украинското знаме от СОС

Относно сваленото украинско знаме от балкона на Столичния общински съвет и липсата на полицейска намеса в този момент, вътрешният министър заяви, че тъй като в акцията са участвали народни представители от „Възраждане“, основният ангажимент се пада на прокуратурата. МВР нямало право да снема имунитет. 

„Възраждане” свали украинското знаме от сградата на Столичната община

Не бягаме от отговорност, но сме предпазливи, защото чух изказвания, които не трябва да се правят според мен, защото това са наши служители - те бранят обществения ред и се борят доколкото могат с престъпността. Да се обиждат от екрана, че са били неграмотни и не-знам-си-какво, още като тръгна тази работа от руското посолство с боята и други неща... Някак си трябва по-внимателно, айде, аз съм министър, мога да понеса тези неща, но тези хора са от години там - не трябва така“, каза Бойко Рашков, цитиран от offnews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама