Депутатите създадоха временна комисия за спирането на доставките на газ от Русия

19:37, 11 май 22 / Политика 25 1741 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Парламентът създаде временна комисия, която да провери обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от Газпром експорт, както и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от Булгаргаз.

Решението беше взето единодушно с 202 гласа „за“, а предложението за създаването ѝ беше на бившите управляващи от ГЕРБ. Комисията беше създадена за срок от един месец и се състои от 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. За председател бе избран Даниел Митов от ГЕРБ.

Предвижда се комисията да разгледа и анализира документите, свързани с установяването на съдържанието, страните и предмета на приетите и подписани документи от страна на „Булгаргаз“, БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет относно спирането на газовите доставки и избора на алтернативни доставчици.

Кой влиза в комисията?

В комисията влизат още Васил Стефанов и Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната“, Делян Добрев от ГЕРБ, Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев и Владимир Маринов от БСП, Иво Атанасов и Снежанка Траянска от „Има такъв народ“, Владислав Панев и Ивайло Мирчев от „Демократична България“, и Цончо Ганев и Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Надяваме се тази комисия да извади всички реални факти, така че опозицията да не може повече да говори глупости. Ние няма какво да крием“, каза по време на дебатите Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, цитиран от „Мediapool“.

Аз чакам да чуя кое е глупостта. Глупост е, че сме купили от МЕТ газ, където е работил директорът на „Булгаргаз“? Глупост е, че този газ е с 30 евро по-скъп? Глупост е, че ще платим със 110 млн. лева повече? Глупост е, че този газ е руски? Кое от всичко казано дотук е глупост?“, попита Делян Добрев от ГЕРБ и добави, че „ако едно от тези неща е глупост, ще се радвам да го докажете в комисията, ако не ми вярвате, аз ще ви го докажа на вас в същата комисия“.

Глупости са това, което десет години ни казвате, че е направена диверсификация на доставките на природен газ“, отговори му Сабрутев по повод управлението на ГЕРБ и добави, че статистиката за 2021 г. показва, че 88 процента от доставките са на „Газпром експорт“.

Надявам се комисията всъщност не само да види сегашната ситуация, но и практиките в последните 10-12 години по какъв начин сме получавали и плащали за газ“, посочи Настимир Ананиев от ПП и добави, че днес са дошли „добри новини от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, който е успял да договори много по-добри цени от газа на „Газпром“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама