Сандов: Шефът на РИОСВ-Хасково е бил заплашен, за да пусне ТЕЦ „Марица 3“

14:25, 12 май 22 25 1568 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че вече има издадена нова заповед за спирането на работата на ТЕЦ „Марица 3“, отново от директора на РИОСВ-ХасковоТой смята, че до отмяната на първата заповед за спирането ТЕЦ-а се е стигнало след като шефът на РИОСВ-Хасково е бил подложен под натиск.

По-рано днес синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ „Марица 3“ информира, че предвиденият за днес протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е отменен, защото екоинспекцията в Хасково е решила работата на теца да бъде възстановена след негова намеса.

Протестното шествие трябваше да тръгне от „Лъвов мост“ и да стигне до ресорното Министерството на околната среда и водите. Очакваше се и служители на други електроцентрали да се включат в него в знак на солидарност с работещите в ТЕЦ „Марица“ 3.

Екомонистърът има друго обяснение за отложения протест

Министърът заяви, че не знае какви обяснения се въртят в общественото пространствo за отмяната на протеста на енергетиците, но той има „свое обяснение“: „Аз съм организирал множество протести. Като казвам множество - над 100. Винаги по закон. Знам какво съдържа Законът за митингите, манифестациите и събранията. Синдикатът на „Марица 3“ явно не знае. Установих днес от документите, които пристигнаха от Столична община, че има нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите при уведомлението на синдиката. Свързах се Столична община и обясних, че съм установил това нарушение и че мога да предприема действия. Малко по-късно автобусите тръгнаха на обратно. Това е моето обяснение“, посочи екоминистърът, цитиран от bTV.

Протест на енергетици срещу спирането ТЕЦ „Марица 3“

Борислав Сандов заяви, че „не може целият град да страда заради липса на адекватни действия от страна на работодателя. По думите му данните са категорични, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид. Системно са нарушавани нивата на серен диоксид, установено е от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите. Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на МОСВ за текущ мониторинг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено, обясни той и подчерта, че здравето не може да бъде заменено, за разлика от енергията, предаде БГНЕС.

По-рано РИОСВ отбеляза, че ТЕЦ „Марица 3“ не е изпълнявал комплексното си разрешително и издадените предписания. Работещите в ТЕЦ-а не са съгласни с тези констатации и настояват централата веднага да бъде пусната.

Категорично не приемаме това да бъдем сочени за замърсител. Въпреки това приехме да извършим основен ремонт, да вложим доста средства в централата, но начина, по който тя е спряна не ни позволява. Запечатани са работните помещения и горивната инсталация. Исканията ни са централата да бъде незабавно отворена, за да могат да бъдат извършени ремонтните дейности, ще бъдем подкрепени и от колеги от други електроцентрали в България“, заяви главният юрисконсулт в ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград Юлиян Семерджиев, цитиран от bTV.

ТЕЦ Марица 3 организира масов протест следващата седмица в София. Към дружеството ще се присъединят и други български енергетици. Подготвят оплакване до прокуратурата, стана ясно от позиция на дружеството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама