„Русия е най-пряката заплаха за световния ред“

10:05, 12 май 22 25 1420 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия е най-пряката заплаха за световния ред, поради нашествието си в Украйна и притеснителния си пакт с Китай. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Токио. Те се срещнаха с японския премиер Фумио Кишида.

Двамата европейски представители са в Токио за годишен кръг от преговори Япония-ЕС, този път на фона на руско-украинския конфликт и на фона на нарастващата загриженост в Азия относно военните амбиции на Китай, припомня АФП.

Украйна повдигна първото обвинение за военно престъпление срещу руски пленник

Нашествието на Русия в Украйна засяга не само Европа, но разтърсва и основите на международния ред, включително и в Азия. Това не трябва да се толерира“, подчерта Кишида, чието правителство се присъедини към западните санкции срещу Москва, включително в сферите на финансите и енергетиката.

На дневен ред на преговорите беше и все по-силната позиция на Пекин. „Нашето сътрудничество в Украйна е от съществено значение за Европа, но също така е важно и сътрудничеството в Индийско-тихоокеанския регион. Искаме също така да задълбочим консултациите относно все по-настъпателния Китай“, заяви Мишел, цитиран от „Франс прес“ и БТА.

Той призова Пекин да защитава многостранната международна система, от която се е възползвал, за да развие своята страна. Фон дер Лайен съобщи, че ЕС и Япония стартират цифрово партньорство, което ще се фокусира върху конкурентоспособността и сигурността в тази сфера. И двете страни ще работят за „диверсификация и укрепване“ на своите вериги за доставки, добави тя.

„Това е важно, защото има материали и технологии, които са станали от съществено значение за нашата икономика и ежедневния ни живот, като полупроводниците например. Трябва да можем да разчитаме на надеждни вериги за доставки“, подчерта председателката на ЕК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:25, 15 май 22

Така е Урсула, заплаха е. Не дава да я крадат, не лъже (като тебе)...ужасно е, против световния ред е.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама