Проф. Стив Ханке: Въвеждането на еврото в България - само след референдум

10:10, 13 май 22 / Политика 25 1525 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въвеждането на еврото в България трябва да стане след открита дискусия и най-вече след референдум. Това заяви проф. Стив Ханке, считан за бащата на валутния борд у нас и в други европейски страни и икономически съветник на бившия президент Петър Стоянов.

1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото

Според него приемането на еврото в България е политическо решение и той не харесва начина, по който тази тема се обсъжда – тайно от обществото. По думите му няма икономически анализ на ползите и на цената, която трябва да плати обществото и икономиката, необходим е анализ на БНБ и на Министерството на финансите, както и от български и чужди експерти.

„Обществеността трябва да гласува на референдум дали наистина иска да приеме еврото, или не. Това е много важна тема и трябва да бъде предмет на референдум. Този цялостен подход не виждам да се случва на този етап. Всичко е някак тайно, някак размито - като старите тайни на Борисов, които се създаваха посред нощ“, коментира той в интервю за bTV.

Българите биха загубили, ако страната се присъедини към еврозоната, смята проф. Ханке. „Защо бихте искали да промените система, която работи много добре от 25 години? Инфлацията е под контрол. Дългът е много нисък. Корупцията е много по-малка, отколкото би била, ако бяхте в еврозоната. Имахте икономическа стабилност в България. Така че валутният борд работи много добре. И така моят първи въпрос е защо да изоставяте нещо, което работи? Вторият ми въпрос е как точно ще се случи преходът?“, коментира експертът.

Той даде за пример Естония и Литва, които премахнаха валутния борд и приеха еврото, а днес са страните с най-високи нива на инфлация в еврозоната – много по-висока от българската.

Според него рискът от повишена инфлация и увеличаване на корупцията е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд. „Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това“, посочи той.

Това нещо се натрапва в главите на българите отвън. То не идва отвътре, то идва отвън. И затова тази година е разработен план за тази промяна. И знаем, че хората в България не го искат, повечето хора не го искат. И затова процесът се управлява тайно, това не ми харесва в него“, коментира експертът

Освен това проф. Ханке е категоричен, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната. „Защо е цялото това бързане? За къде бързате? (…) Това е истинска лудост. Цялата идея е лудост, според мен“.

Той изтъкна, че няма срок, в който страната ни да е задължена да приеме еврото и на практика тази стъпка може да се отлага до безкрайност.

„Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото. Но не се казва кога и календарът може да отброява много години, много десетилетия. Може да мине цял век“, посочи проф. Ханке и повдигна въпросът как биха се развили нещата, ако България е част от еврозоната и тя се разпадне.

България може да се откаже от руския газ и петрол, ако иска да плати цената. Така той коментира казуса около енергийните доставки за страната.

„Ще бъде интересно да се види, защото САЩ обещават да доставят много природен газ на много високи цени. На много хора. Големият проблем е в това, че нямаме толкова много природен газ, за да снабдим всички. И между другото, това е политически въпрос. Тук вицепрезидентът Харис не управлява тези компании за втечнен природен газ. Това са частни фирми. Това не са държавни фирми. Така че тя може да обещава каквото си поиска и това е без значение. Тя не управлява компаниите“, посочи той във връзка с договорените от премиера доставки на американски газ за страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама