Получaваме цялото количество азерски газ преди финала на гръцката връзка

11:22, 13 май 22 / Политика 25 1563 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Още преди да бъде завършен интерконекторът с Гърция, България ще започне да получава цялото количество договорен азерски газ. Това съобщи от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде готова, още от 1 юли. Това показва, че когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. През всички тези години просто не е имало желание да се случи това”, заяви той, цитиран от „Сега“.

Асен Василев: От май цената на газа може да падне

През септември миналата година бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов бе отстранен заради обвинения, че е отказал страната ни да получи по-евтиното синьо гориво от Азербайджан и по този начин не бе дадена възможност през зимата у нас цената на природния газ да бъде по-ниска.

Евтиният газ плава към нас, но цената все още е неясна

В отговор на въпроси около договореното синьо гориво по време на визитата си в САЩ, Петков посочи, че очакваните два танкера през юни са директна доставка от американска компания, без да се ползват услугите на посредници. „Вече има сключен договор между тази компания и „Булгаргаз“, каза Петков. Той обаче не посочи името на компанията, нито цената на доставката. Петков единствено заяви за пореден път, че цената ще е по-ниска от тази на „Газпром“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама