Василев: Първият министър в затвора ще бъде бивш спортен министър

10:21, 14 май 22 / Политика 25 3491 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Първият министър в затвора ще бъде бивш спортен министър. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев в интервю за „Евроком“. Макар да не назова конкретно име, от думите на Василев стана ясно, че говори за предшественика си, оглавявал Министерството на младежта и спорта в два мандата (2014-2017 и 2017-2021 г.) - Красен Кралев. 

Това ще е първият човек, който ще влезе в затвора. Независимо от това, че сега няма прокуратура. Неспасяемо от неговото положение. По линия на злоупотреби. Неспасяемо е. Ако в „Автомагистрали“ има как да се измъкне - при мен няма как да се измъкне“, закани се той и подчерта, че бившият спортен министър съвсем скоро ще бъде арестуван.

„Той (бел. ред. - Красен Кралев) има сайтове. Мисли си, че като поръчва да се пише срещу мен, нещо ще промени. Напротив! Аз този мач го играя от 15 години с футбола и със спорта. Знам им маниерите. Този спортен министър ще бъде съвсем скоро арестуван. За редица действия - от безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. (...) Може до Горанов да не стигнат, Бойко Борисов го арестуваха за 24 часа... Но тук аз съм се заел да установя какво е направено и по мои предварителни оценки, дал съм естествено всичко на органите, няма спасение. Ако има държава и минимална справедливост, този човек не може да бъде в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците“, изтъкна той и заяви, че при него всички партийни калинки на ГЕРБ си заминават.

Не съм анонимен пингвин, появил се в ММС, без да знае защо е там“

Относно критиките към него и начина му на управление на спортното ведомство, министърът от квотата на ИТН в четворната коалиция заяви:

„Аз знам какво правя и кой съм. Не съм анонимен пингвин, появил се в ММС, без да знае защо е там. Аз съм един от най-неприятните на статуквото министри. Нищо не може да ме отклони от пътя да се спазва законът“. 

Той отбеляза, че е имало агресивни методи на атаки и натиск към него от страна на определени хора, без да назовава кои. Но даде като пример това, че сутринта е видял разлепени плакати из София, на които е пишело: „Убиецът на спорта“. „Едни медии, удобни на предишното управление, са го публикували. Мачът е неравен за тях, защото ще го загубят. Няма шанс да продължи това, което е било. Тези хора, които финансират тези неща, не могат да се справят с мен. Не могат да се договорят с мен. И това ги кара да правят такива жалки опити. Нищо не може да ме уплаши и да ме отклони от това, което съм решил да направя, подчерта още спортният министър. 

„За 12 години няма мутра, която да няма обект при нас“

„Четири месеца сме в окопна война. По-скоро сме в някакъв партизански окоп. Отвсякъде попълваме дупки, спираме нападения“, посочи Василев по отношение на състоянието на ведомството и неговите обекти. По думите му в министерството страшно много неща го отвръщават.

„Отвръщаваме това, че в Министерство на спорта е имало злоупотреби. Отвръщаваме това, че заслужили наши спортисти, които част от тях управляват федерации приемат за даденост един държавен ресурс да го харчат както сметнат за добре. Отвръщаваме, че каквото и да направим медийната среда не го отразява коректно. Отвръщаваме това, че децата, които трябва да са в основата на масовия спорт тренират в зали, които са разрушени. За 12 години няма мутра, която да няма обект при нас“, коментира Василев.

Забрана за влизане в „Арена Бургас“

Радостин Василев не пропусна и скандално проточилото се и абсурдно поскъпнало строителство на спортната зала Арена Бургас“ в морския град. Първата копка на съоръжението в бургаския кв. Изгрев“ беше направена през декември 2014 г., а пусковият ѝ срок трябваше да бъде в края на 2018 г. срещу начална прогнозна стойност от 38,4 млн. лв. Василев обяви, че е забранил да се влиза в Арена Бургас“.

Към днешна дата залата все още не е въведена в експлоатация, макар че държавната инвестиция в нея набъбна до 63,8 млн. лв., а в началото на тази година правителството одобри отпускането на още 15 млн. лв. за довършването ѝ.

„Арена Бургас“ е към 65 млн. лв. Преди три седмици смених ръководството на „Академика 2011“ (б. р. - държавното дружество, стопанисващо обекта). Новото ръководство, което е съставено от двама юристи и един финансист, е в пълен потрес. Липсват документи, неясноти. Сега подаваме сигнал за тази зала, защото според нас по първи оценки там има някакви незаконосъобразни неща. Ще вляза с комисия, която да установи реалното състояние, каза той. 

„Тя (бел. ред. - „Арена Бургас“) няма акт 15 още, има претенции към изпълнителя ѝ за неустойки, огромно забавяне. Изпълнителят казва: „Мен ме натискаха за изборите“ - беше при мен в кабинета ми“, посочи той. 

Ако имам правното основание, ще отнема лиценза на БФС

Министърът на спорта заяви, че ако има правно основание, би отнел лиценза на футболния съюз (БФС), въпреки всички тежки последици за футбола. Той увери, че не заема страна в споровете за президентския пост, но и не приема настоящото ръководство в лицето на Борислав Михайлов и колегите му.

Василев вече веднъж официално предупреди БФС, че ще отнеме лиценза на организацията, ако до 25 май не бъде приет бюджет. За целта се наложи футболният съюз да свика конгрес на 20 май, за да може да се приеме бюджет.

Имиджът на тотото от десетилетия не е бил добър

По отношение на Българския спортен тотализатор министър Василев повтори, че са необходими законови промени, за да може държавното дружество да се възползва от ролята си на монополист в пазара на моментни лотарийни игри и да увеличи приходите си. И напомни къде открито, къде завоалирано за връзки в миналото на тотото с Делян Пеевски.

„Пълна симбиоза е имало между елегантния господин и този, който не може да стане елегантен. Работено е в симбиоза дълги години, но вече я няма. Не съществува, но тя е оставила доста сериозни корени. Искам Българският спортен тотализатор да печели максимално много, защото той издържа спорта. Имиджът на тази институция десетилетия назад не е много добър. Все пак оттам тръгна кариерата на майката на Делян Пеевски. Тотализаторът е използван винаги за някакви съмнителни финансирания, използван винаги за пари да минават по някакви партийни канали. Друго важно нещо е, че редица медии няма да поучават повече пари от тотализатора и това ги изкарва извън равновесие“, обясни Радостин Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:21, 14 май 22

Дано да е по бързо че да тръгнат и други след него

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама