Украйна е големият победител на Евровизия 2022

10:50, 15 май 22 / Култура 25 2273 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинската група Kalush Orchestra спечели конкурса Евровизия 2022. Песента им „Stefania събра общо 631 точки, а от тях 439 бяха от публиката. Тя успя в конкуренцията на 25 финалисти от общо 40 участници в конкурса, сред които и българската рок група „Intelligent Music Project“.

България не се класира на финала на Евровизия

На второ място се класира Обединеното кралство с общо 466 точки. Трета е Испания, следвана от Швеция, Сърбия, Италия, Молдова и Гърция.

Завършвайки своето изпълнение на финала на конкурса, фронтменът на Kalush Orchestra призова света за помощ на хората, обсадени от руските сили в Мариупол.

Групата спечели с песента „Stefania, която съчетава хип-хоп и украинска народна музика. Солистът Олег Псюк я посвети на своята майка и на всички жени, които пазят своите деца от ужасите на войната. В нея се пее:Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени“. 

Клипът на песента е заснет в Ирпен, който бе завзет от руските войски в началото на инвазията, но след това украинските сили възстановиха контрола там.

В YouTube-канала на групата тази песен събра над 14 милиона гледания, а на официалния канал на конкурса Евровизия – над 7 милиона, пише „Mediapool“.

Някои смятат, че ние може да победим заради войната, но нашата песен беше в петицата на фаворитите още преди началото на конфликта – това означава, че тя допада на хората, без да зависи от случващото се“, каза Псюк в интервю пред италианската агенция Анса.

Той призова на английски от сцената: Моля, помогнете на Украйна! Помогнете на Мариупол! Помогнете на „Азовстал“ сега“.

Металургичният завод „Азовстал“ е единственото място в разрушения пристанищен град, който не е под контрола на руските войски. Там се намират няколкостотин украински военни, които не искат да се предадат в плен на руснаците. През последните седмици те призовават международната общност да гарантира тяхната безопасна евакуация от индустриалната зона.

Организаторите на конкурса заявиха, че Kalush Orchestra няма да бъде дисквалифицирана заради своя апел, защото се приема като хуманитарен, а не като политически.

По време на финала още един участник изрази от сцената подкрепа към Украйна: исландската група „Systur“ завърши своето изпълнение с думите: „Мир за Украйна“.

Зеленски: Украйна ще бъде домакин на Евровизия

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна „ще направи всичко по силите си“, за да бъде домакин на Евровизия догодина, а един ден и в „свободен, мирен и възстановен украински Мариупол“.

Президентът приветства победата на украинската група „Kalush Orchestra“ на Евровизия, предадоха „Асошиейтед прес“ и „Ройтерс“. Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа! Следващата година Украйна ще бъде домакин на песенния конкурс Евровизия“, заяви Зеленски в онлайн послание, цитирано от offnews.bg.

Победителите в Евровизия по традиция получават домакинството на събитието за следващата година и Украйна се надява, че ще бъде в състояние да направи това през 2023 г. Страната за трети път спечели конкурса, който тази година се проведе на фона на войната в Украйна.

„Благодаря на „Kalush Orchestra“ за тази победа и на всички, които дадоха гласовете си за нас! Сигурен съм, че звукът на победата в битката с врага не е далеч“, каза още Зеленски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама