Василев: Инфлацията ще се успокои, във всички сектори има ръст

13:12, 15 май 22 / Политика 25 1837 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги. Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в ефира на БНР. 

„Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има само един-два сектора с около 1% спад“, посочи той и обяви, че в понеделник правителството ще обяви пакета антиинфлационни мерки.

„Издържаме държавата, не сме просяци“: Бизнесът излиза на национален протест

Държавата ще продължи да компенсира бизнеса за тока, докато се намери вариант за промени

Василев увери, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български“, отбеляза той. 

Вицепремиерът поясни, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада. „Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки“.

Обхватът на тол системата

„Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи“, посочи министър на финансите.

И припомни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите: „Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи“.

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

„Газовата диверсификация е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин“

Във връзка с природния газ министърът на финансите посочи, че българският интерес е в истинската диверсификация: „А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако него го няма, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама