Протест на ТЕЦ „Марица 3“ запуши София, Сандов обяви ремонта за имитационен

17:10, 16 май 22 25 1452 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служители в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград излязоха на протест пред сградата на МОСВ с настояване централата незабавно да заработи. Мотото на протеста е: „Не убивайте българската енергетика, съхранете българската енергийна независимост“. Te блокираха движението в центъра на София.

След среща с вицепремиера и ресорен министър Борислав Сандов, проведена в МОСВ, главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиан Семерджиев заяви, че не е постигнато съгласие за възстановяване на дейността на централата. „Бяхме чути, но си преповторихме абсолютно същите неща, които си ги говорихме през медиите последните години. Затова ще продължим с протеста“, каза Семерджиев.

Сандов: Шефът на РИОСВ-Хасково е бил заплашен, за да пусне ТЕЦ „Марица 3“

В ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград работят 250 души - те искат запазване на работните си места и централата им да заработи отново. Енергетиците са подкрепени и от свои колеги от други предприятия в страната, които смятат че протестът им е справедлив, пише БНР.

От екоминистерството обявиха, че на разговора с протестиращите Сандов е заявил, че решението централата да бъде пусната в експлоатация не е негово, а на собственика, който трябва да изпълни предписанията за ремонт от РИОСВ – Хасково, за да приведе дейността на оператора в съответствие с изискванията на екологичното законодателство.

Протест на енергетици срещу спирането ТЕЦ „Марица 3“

За съжаление представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е извършен основен ремонт“, каза министър Сандов на брифинг след срещата. Проверка на РИОСВ на място е установила, че има по-скоро имитационен ремонт, но не са изпълнени изискванията на комплексното разрешително и на принудителната административна мярка, с която беше спряна дейността на централата.

Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Имаме осъдително решение на Съда на ЕС в Люксембург, с което България е осъдена за наднормени нива и системно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента“, категоричен беше министърът.

Електроцентралата беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ - Хасково заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково потвърди предварителното изпълнение на заповедта. На 12 май Съдът на ЕС в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район на страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:34, 17 май 22

Сандов го закъса ми се струва :)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама